A- A+
Τα νούμερα της Blackrock που έδειξε στους τραπεζίτες η ΤτΕ - Πρώτος γύρος επαφών
Στην πρώτη επίσημη παρουσίαση των ευρημάτων της Blackrock για την πορεία των επισφαλειών προχώρησε την Πέμπτη η Τράπεζα της Ελλάδος στις διοικήσεις των τεσσάρων συστημικών ομίλων.

Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, οι συναντήσεις που πραγματοποιήθηκαν στην έδρα της Τράπεζας της Ελλάδος είναι απαραίτητες πριν τον τελευταίο γύρο διαπραγματεύσεων με την τρόικα, για την οριστικοποίηση των αποτελεσμάτων των ασκήσεων αντοχής.

Οι επικεφαλής της τριμερούς των δανειστών φτάνουν την Κυριακή στην Αθήνα και αναμένεται να κλείσουν μέσα στην εβδομάδα τα περισσότερα ανοιχτά θέματα στον τραπεζικό κλάδο, σε συνεννόηση και με το διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιώργο Προβόπουλο.

Οι ζημιές

Σύμφωνα με δημοσιεύματα στον οικονομικό τύπο, ο λογαριασμός των ασκήσεων αντοχής θα κυμανθεί πέριξ των 5 δισ. ευρώ. Από το ποσό αυτό τα μισά περίπου θα αφορούν τη Eurobank.

Από εκεί και πέρα πληροφορίες αναφέρουν ότι η Alpha Bank δε θα εμφανίσει έλλειμμα, ενώ στην Τράπεζα Πειραιώς οι ανάγκες θα είναι «ψίχουλα», όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν πηγές της αγοράς.

Το μεγάλο ερωτηματικό παραμένει η Εθνική Τράπεζα. Εάν οι κεφαλαιακές της ανάγκες διαμορφωθούν γύρω από τα 2 δισ. ευρώ, πώς θα καλυφθούν;

Η αναπλήρωση

Αξιωματούχοι της τράπεζας είναι κατηγορηματικοί ότι δεν υπάρχει περίπτωση να προχωρήσει σε αύξηση κεφαλαίου. Άρα εάν προκύψουν αυτές οι ανάγκες, θα καλυφθούν μέσω πώλησης περιουσιακών στοιχείων.

Εξάλλου, οι ίδιοι κύκλοι σημειώνουν ότι για την αναπλήρωση αυτών των κεφαλαίων θα δοθεί περιθώριο τουλάχιστον μέχρι τις αρχές του 2015. Ως εκ τούτου προσθέτουν ότι δε θα υπάρξει πίεση χρόνου.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, όλα τα παραπάνω βρίσκονται υπό την έγκριση της τρόικας. Ο τελικός λογαριασμός αναμένεται να δημοσιοποιηθεί μέχρι το πρώτο δεκαήμερο του Μαρτίου.