A- A+
Ecofin: Συμφωνία για την εγγύηση των καταθέσεων - Προστασία των πρώτων 100.000 ευρώ
Την πολιτική συμφωνία της 17/12/2013 μεταξύ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και της ΕΕ για το σχέδιο οδηγίας των κανόνων οι οποίοι αφορούν στα Συστήματα Εγγύησης Καταθέσεων (DGS) επιβεβαίωσε το Ecofin.

Η οδηγία διατηρεί το επίπεδο κάλυψης των 100.000 ευρώ ανά καταθέτη και τράπεζα, εναρμονίζοντας το πλαίσιο λειτουργίας των DGS ανά την Ε.Ε. και διασφαλίζοντας ένα ομοιόμορφο, υψηλό επίπεδο εγγύησης καταθέσεων σε όλα τα κράτη μέλη.

Σύμφωνα με την απόφαση που έχει ληφθεί, η εγγύηση θα συνεχίσει να παρέχεται υπό τη μορφή επιστροφής των χρημάτων σε περίπτωση πτώχευσης μιας τράπεζας.

Οι καταθέτες θα αποκτήσουν επίσης ευκολότερη και ταχύτερη πρόσβαση στο εγγυημένο ποσό και θα τους παρέχεται καλύτερη πληροφόρηση όσον αφορά την προστασία των καταθέσεών τους από τα συστήματα εγγυήσεων.

Το πλαίσιο προστασίας

Σύμφωνα με το Ecofin, το προσχέδιο της οδηγίας αναδιατυπώνει ορισμένες προβλέψεις προκειμένου να βελτιώσει την προστασία των καταθετών με «καλυμμένες» καταθέσεις έως 100.000 ευρώ.

Οι βασικές αλλαγές αφορούν τα εξής:

– Απλοποίηση και εναρμονισμός, ιδιαίτερα όσον αφορά τις διαδικασίες κάλυψης και πληρωμής.

– Περαιτέρω μείωση του χρονικού περιθωρίου αποπληρωμής των καταθετών από την τρέχουσα πρόβλεψη για 20 εργάσιμες ημέρες σε επτά εργάσιμες ημέρες μέχρι το 2024

– Εισαγωγή των εκ των προτέρων (ex-ante) χρηματοδοτικών ρυθμίσεων, με ελάχιστο επίπεδο-στόχο για ex ante κεφάλαια στο 0,8% των καλυμμένων καταθέσεων να επιτευχθεί ενός περιόδου 10 ετών, με εισφορές από τις τράπεζες

– Καλύτερη πρόσβαση των καταθετών σε πληροφορίες για την προστασία των καταθέσεων τους και για τα Συστήματα Εγγύησης Καταθέσεων (DGSs) όσον αφορά τα μέλη τους (για παράδειγμα τράπεζες)

– Δανεισμός μεταξύ των DGSs σε εθελοντική βάση.

Η εμπιστοσύνη

Όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών και προεδρεύων του Ecofin Γιάννης Στουρνάρας, η οδηγία αποτελεί σημαντικό εργαλείο για την ενίσχυση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας και της εμπιστοσύνης στους χρηματοπιστωτικούς θεσμούς της εσωτερικής αγοράς της ΕΕ.

«Χαιρετίζουμε την υιοθέτηση της πολιτικής συμφωνίας μεταξύ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για την αναδιατυπωμένη οδηγία η οποία αφορά στα Συστήματα Εγγύησης Καταθέσεων», τόνισε κ. Στουρνάρας.

Όπως είπε, πρόκειται για ένα σημαντικό επίτευγμα ιδιαίτερα για τις χώρες που βρέθηκαν στο επίκεντρο της κρίσης, πρόσθεσε.