A- A+
Ακίνητα: Δεν έχει τελειώσει η πτώση των τιμών - Τι προβλέπουν οι ειδικοί
Την εκτίμηση ότι η κατηφόρα στις τιμές των ακινήτων θα έχει και συνέχεια τα επόμενα χρόνια, διατυπώνει η πλειονότητα των ειδικών στην κτηματαγορά, διαβλέποντας συνέχιση της κρίσης για 2-3 χρόνια.

Ειδικότερα, το 83% των ειδικών της κτηματαγοράς θεωρεί ότι οι τιμές πώλησης των κατοικιών θα μειωθούν τους επόμενους έξι μήνες, το 61% προβλέπει χαμηλότερη ζήτηση για αγορά κατοικιών το επόμενο εξάμηνο, ενώ το 50% των ειδικών της κτηματαγοράς προβλέπει ότι η κρίση στην κτηματαγορά θα διαρκέσει 2 έως 3 χρόνια.

Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησε ο τέως καθηγητής Στατιστικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών κύριος Επαμεινώνδας Πανάς, η ελληνική κτηματαγορά βρίσκεται αντιμέτωπη με τη χειρότερη κρίση της, παρουσιάζοντας «καθίζηση».

Τα αποτελέσματά της δείχνουν την αγοραστική δύναμη των ελληνικών νοικοκυριών να είναι ασθενής και ευάλωτη, τη στιγμή που τα αποθέματα κατοικιών είναι αρκετά, προκαλώντας υπερπροσφορά ακινήτων.

Τα στεγαστικά δάνεια

Σύμφωνα με τον κ. Πανά, «το σημερινό χαρακτηριστικό της κτηματαγοράς είναι ότι αυτή λειτουργεί σε συνθήκες επίμονης ύφεσης και υπερπροσφοράς κατοικιών και επαγγελματικών ακινήτων. Η κτηματαγορά χρειάζεται τη δημιουργία ενός κλίματος με προοπτική, ικανό να αντιμετωπίσει επιθετικά την ύφεση που εμφανίζεται».

Όπως εξηγεί ο ίδιος, δεν είναι εύκολο να περιμένει κάποιος ότι θα αλλάξει το κλίμα που επικρατεί σήμερα στην κτηματαγορά, όταν η Πολιτεία συνεχώς επιβάλλει φόρους, οι τράπεζες δε χορηγούν δάνεια, υπάρχει υπερπροσφορά ακινήτων και έλλειμμα ρευστότητας.

«Στην καλύτερη των περιπτώσεων, αν δε ληφθούν δραστικά μέτρα και δε χαραχθεί επιθετική στρατηγική αντιμετώπισης της κρίσης σε ένα τόσο νευραλγικό τομέα της οικονομικής ζωής της χώρας μας, θα παραμένουμε σε κατάσταση έντονης κρίσης» αναφέρει χαρακτηριστικά ο καθηγητής.

Αδιάθετο απόθεμα

Σύμφωνα με την έρευνα, οι τιμές των ακινήτων, παρά την οικονομική κρίση, δεν παρουσίασαν κάποια απότομη πτώση. Η κρίση όμως στην Ελληνική κτηματαγορά ενισχύθηκε από το αίσθημα ευφορίας που επικράτησε κυρίως την περίοδο 2004 - 2005 και από την περιφρόνηση ενός σημαντικού για τη συγκεκριμένη αγορά παράγοντα: του δημογραφικού προβλήματος.

Έτσι, το πρόβλημα ή η κρίση στην Ελληνική κτηματαγορά εντοπίζεται τώρα στο αδιάθετο απόθεμα των κατοικιών στην Ελλάδα - το μέγεθός τους κυμαίνεται από 200.000 έως 270.000 ακίνητα - και στο γεγονός ότι η κτηματαγορά είχε καταστεί «τραπεζοκίνητρος».

Ο μεγάλος αριθμός αδιάθετων κατοικιών (200.000 - 270.000 σύμφωνα με τις εκτιμήσεις μας) συνέβαλε καθοριστικά στην κρίση και φαίνεται ότι εμποδίζει την έξοδο από αυτήν, παρά το γεγονός ότι ήδη έχει μειωθεί η οικοδομική δραστηριότητα.

Οι εκτιμήσεις

Η έρευνα έδειξε ότι το μεγαλύτερο ποσοστό των ειδικών (50%) εκτιμά ότι η κρίση θα διαρκέσει δύο έως τρία χρόνια. Ένα σημαντικό ποσοστό 19,1% εκτιμά ότι η κρίση θα διαρκέσει δύο χρόνια. Το 87,2% - αθροιστικά - των ειδικών της κτηματαγοράς εκτιμά ότι η κρίση θα διαρκέσει από ένα έως τρία χρόνια.

Αυτή η εκτίμηση του 87,2% των ειδικών, για διάρκεια μέχρι τρία χρόνια, δεν είναι και πολύ μακριά από αντίστοιχη που δείχνει σχετική μελέτη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ). Πιο συγκεκριμένα, στη μελέτη του ΔΝΤ σχετικά με τις οικονομικές υφέσεις που έλαβαν χώρα σε 21 χώρες του ΟΟΣΑ, από το 1960 μέχρι σήμερα, επισημαίνεται -μεταξύ άλλων- ότι «η μέση διάρκεια της κρίσης στις τιμές των ακινήτων είναι τεσσεράμισι χρόνια και η μείωση της αξίας φτάνει το 30%».

Σχεδόν έξι στους δέκα ειδικοί, θεωρούν ως προϋπόθεση του τερματισμού της κρίσης στην κτηματαγορά, τον τερματισμό της κρίσης της Ελληνικής Οικονομίας.

Οι ειδικοί της κτηματαγοράς, αποφαίνονται για το πού οδηγείται η κτηματαγορά. Με βάση τις τιμές των δεικτών εμπιστοσύνης της κτηματαγοράς, θα πρέπει να αναμένουμε σημαντική έντονη ύφεση στην κτηματαγορά, συνεχόμενη πτώση των τιμών των ακινήτων, πιο μεγάλη σε σχέση με το παρελθόν.

Διαβάστε επίσης

* Σε ποιες ακριβές περιοχές πουλήθηκαν τα περισσότερα σπίτια κάτω από την αντικειμενική