A- A+
Έρχονται νέες μειώσεις στις μηνιαίες δόσεις των στεγαστικών - Έτοιμη για 0% επιτόκιο η ΕΚΤ
Δεδομένη θεωρούν οι περισσότεροι αναλυτές τη διαμόρφωση του βασικού επιτοκίου του ευρώ σε μηδενικά επίπεδα μέσα στους επόμενους μήνες από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ).

Οι οικονομολόγοι θεωρούν ότι η ευρωπαϊκή νομισματική αρχή θα αναγκαστεί να περικόψει ακόμη περισσότερο το κόστος δανεισμού στην ευρωζώνη, για την αντιμετώπιση του αποπληθωρισμού και την τόνωση της οικονομίας.

Στο πλαίσιο αυτό, η πλειονότητα των αναλυτών θεωρεί ότι το αργότερο μέσα στο καλοκαίρι το βασικό επιτόκιο του ευρώ θα βρεθεί από το σημερινό 0,25% στο 0% για πρώτη φορά στην ιστορία της Ευρωζώνης, χωρίς να αποκλείονται ακόμη και αρνητικά επιτόκια.

Το ενδεχόμενο αυτό δεν αποκλείστηκε από τον κ. Μπενουά Κερέ, στέλεχος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΚΤ, ο οποίος σημείωσε ότι εξετάζεται σοβαρά το ενδεχόμενο μείωσης του επιτοκίου που απολαμβάνουν οι εμπορικές τράπεζες που «παρκάρουν» τη ρευστότητά τους στην Ευρωτράπεζα, ακόμη και κάτω από το μηδέν.

Οι δόσεις των δανείων

Μία τέτοια εξέλιξη αναμένεται να έχει σημαντικό αντίκτυπο στις μηνιαίες δόσεις που πληρώνουν σήμερα έχουν έχουν πάρει στεγαστικό δάνειο που βρίσκεται σε «φάση» κυμαινόμενου επιτοκίου.

Όπως προκύπτει από το εργαλείο υπολογισμού δόσεων του Moneyonline.gr, μία μείωση του επιτοκίου ενός δανείου με υπόλοιπο 100.000 ευρώ, 20ετούς διάρκειας, από το 3,25% στο 3%, ισοδυναμεί με υποχώρηση της μηνιαίας δόσης από τα 567 ευρώ στα 555 ευρώ.

Μπορεί η υποχώρηση των 12 ευρώ να φαντάζει μικρή, ωστόσο εάν προστεθεί και στις προηγούμενες μειώσεις που έχουν εφαρμοστεί μετά το ξέσπασμα της κρίσης στην ευρωζώνη, «μαζεύεται» ένα αξιοσημείωτο ποσό.

Το ίδιο προϊόν στις αρχές του 2009 επιβαρύνονταν με συνολικό ετήσιο κόστος 6%, με τη μηνιαία δόση να διαμορφώνεται σε πάνω από τα 670 ευρώ. Δηλαδή μετά το ξέσπασμα της κρίσης η μηνιαία δαπάνη για το νοικοκυριό του παραδείγματος έχει υποχωρήσει κατά τουλάχιστον 15%.