A- A+
Η απόφαση για το ηλεκτρονικό «φακέλωμα» από την εφορία - Τι στοιχεία θα συλλέγει
Σε εφαρμογή τίθεται με απόφαση του γγ Δημοσίων Εσόδων Χάρη Θεοχάρη το ηλεκτρονικό «φακέλωμα» των πολιτών. Τι στοιχεία θα στέλνουν υποχρεωτικά στις εφορίες τράπεζες και λοιπές εταιρείες.

Πρόκειται για το αμερικανικό μοντέλο προσδιορισμού των εισοδημάτων, βάση των δαπανών που πραγματοποιεί ο φορολογούμενος κάθε χρόνο και της μεταβολής της κινητής και ακίνητης περιουσίας του.

Για το λόγο αυτό τόσο οι τράπεζες, όσο και οι λοιπές εταιρείες του ιδιωτικού τομέα, από διάφορους κλάδους της οικονομίας, θα αποστέλλουν στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων κάθε χρόνο στοιχεία για τους πελάτες τους.

Από τις τράπεζες η αποστολή των στοιχείων θα ξεκινήσει από την 1/1/2014, ενώ η αποστολή των στοιχείων από τις λοιπές εταιρείες αφορά και τις δαπάνες του 2013.

Οι δαπάνες αναλυτικά

Μεταξύ των στοιχείων που θα αποστέλλονται στην εφορία για τους φορολογουμένους περιλαμβάνονται τα εξής:

1) Πληροφορίες από πιστωτικά και χρηματοδοτικά ιδρύματα, φορείς εκκαθάρισης συναλλαγών με τη χρήση καρτών πληρωμών, ιδρύματα πληρωμών, Ελληνικά Ταχυδρομεία και Εταιρείες Παροχής Επενδυτικών Υπηρεσιών.

1.1.α Το ποσό των πιστωτικών και χρεωστικών τόκων καταθέσεων και repos που απέκτησαν κατά το προηγούμενο έτος, καθώς και το ποσό του φόρου που παρακρατήθηκε, με τα στοιχεία των δικαιούχων/ συνδικαιούχων, όπως όνομα, επώνυμο, ΑΦΜ και ημερολογιακό έτος αναφοράς.

1.1.β Στοιχεία τραπεζικών λογαριασμών, οι οποίοι εμφανίζουν συνολική ετήσια κίνηση χρέωσης και πίστωσης αθροιστικά μεγαλύτερη των πενήντα χιλιάδων (50.000) ευρώ.

1.1.γ Ποσά με υπόλοιπα αρχής και τέλους κάθε χρήσης της αξίας χαρτοφυλακίου συνολικής αξίας μεγαλύτερης από 100.000 ευρώ.

1.2. Επιπλέον, οι φορείς (τράπεζες κ.λπ.) εκκαθάρισης συναλλαγών με χρήση καρτών πληρωμών (πιστωτικών ή και χρεωστικών) συμπεριλαμβανομένων των συναλλαγών ανάληψης σε ελληνικά Α.Τ.Μ. (Αυτόματες Ταμειολογιστικές Μηχανές) διαβιβάζουν στοιχεία που αφορούν σε συναλλαγές καρτών πληρωμών που έχουν εκδοθεί στην αλλοδαπή από πιστωτικό ίδρυμα με έδρα εκτός Ελλάδας.

1.3. Η συχνότητα διαβίβασης των παραπάνω στοιχείων των παραγράφων 1.1. και 1.2. είναι ετήσια και ως καταληκτική ημερομηνία ορίζεται η 28η Φεβρουαρίου του επόμενου έτους του έτους αναφοράς.

1.4. Τα πιστωτικά και χρηματοδοτικά ιδρύματα, τα ιδρύματα πληρωμών και τα Ελληνικά Ταχυδρομεία διαβιβάζουν στη Γ.Γ.Δ.Ε. του Υπουργείου Οικονομικών στοιχεία που αφορούν σε:

α) μεταφορές πίστωσης, εμβάσματα, άμεσες χρεώσεις και τραπεζικές επιταγές πελατών τους (φυσικών και νομικών προσώπων) για μεταφορά κεφαλαίων στο εξωτερικό,

β) εισπράξεις συμβεβλημένων με αυτά επιχειρήσεων, μέσω πιστωτικών καρτών.

2) Πληροφορίες από επιχειρήσεις ιδιωτικής ασφάλισης

2.1. Περιεχόμενο των βεβαιώσεων που χορηγούν στους πελάτες τους για να τύχουν της ωφέλειας της μείωσης φόρου.

2.2. Στοιχεία που αφορούν σε αποζημιώσεις που καταβάλλουν, βάσει δικαστικής απόφασης σε δικαιούχους, λόγω ανικανότητας για εργασία αιτία ατυχήματος για την απώλεια του εισοδήματος.

3) Πληροφορίες από ιδιωτικά θεραπευτήρια

3.1. Τα ιδιωτικά θεραπευτήρια (με εξαίρεση εκείνων της ψυχικής υγείας, καθώς και των ιδιωτικών διαγνωστικών κέντρων), διαβιβάζουν σε ηλεκτρονική κατάσταση, στοιχεία με ιατρικές πράξεις.

Την ίδια υποχρέωση έχουν και όλα τα ιδιωτικά ιατρικά κέντρα συμπεριλαμβανομένων και των κέντρων πλαστικής χειρουργικής.

Δεν περιλαμβάνονται στα παραπάνω στοιχεία οι αμοιβές που αφορούν διαγνωστικές εξετάσεις, και οι αμοιβές ιατρών, που αφορούν αποκλειστικά επισκέψεις για ιατρικές γνωματεύσεις.

4) Πληροφορίες από ιδιωτικά εκπαιδευτήρια

4.1. Τα ιδιωτικά σχολεία στοιχειώδους και μέσης εκπαίδευσης (νηπιαγωγεία, δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια), με εξαίρεση τα εσπερινά γυμνάσια και λύκεια, καθώς και τα ειδικά σχολεία ατόμων με ειδικές ανάγκες, διαβιβάζουν ηλεκτρονική κατάσταση καταβληθέντων διδάκτρων και πληρωμών για πρόσθετες παροχές (μεταφορά μαθητών, διατροφή, κλπ) ανά ημερολογιακό έτος.

5) Πληροφορίες από εταιρίες σταθερής και κινητής τηλεφωνίας

5.1. Οι εταιρείες σταθερής και κινητής τηλεφωνίας διαβιβάζουν σε ηλεκτρονική κατάσταση, στοιχεία τελών σταθερής και κινητής τηλεφωνίας των συνδρομητών τους.

Στο τηλεπικοινωνιακό κόστος συμπεριλαμβάνονται τα πάγια τέλη και τα τέλη χρήσης για συνδέσεις σταθερής και κινητής τηλεφωνίας ή σύνδεσης στο διαδίκτυο μέσω σταθερής ή κινητής τηλεφωνίας, είτε αυτή γίνεται μέσω συμβολαίου, είτε μέσω κάρτας.

Στο κόστος αυτό δεν υπολογίζονται οι φορολογικές επιβαρύνσεις, καθώς και οι λοιπές επιβαρύνσεις υπέρ τρίτων.

6) Πληροφορίες από εταιρείες παροχής ηλεκτρικής ενέργειας

6.1. Οι εταιρείες παροχής ηλεκτρικής ενέργειας διαβιβάζουν σε ηλεκτρονική κατάσταση, στοιχεία κατανάλωσης και κόστος ηλεκτρικής ενέργειας των συνδρομητών τους.

Στο ετήσιο κόστος ηλεκτρικής ενέργειας δεν υπολογίζονται οι φορολογικές επιβαρύνσεις, καθώς και οι λοιπές επιβαρύνσεις υπέρ τρίτων.

7) Πληροφορίες από εταιρείες ύδρευσης

7.1. Οι εταιρείες ύδρευσης διαβιβάζουν σε ηλεκτρονική κατάσταση, στοιχεία κατανάλωσης και κόστος νερού των συνδρομητών τους.

Στο ετήσιο κόστος ύδρευσης δεν υπολογίζονται οι φορολογικές επιβαρύνσεις, καθώς και οι λοιπές επιβαρύνσεις υπέρ τρίτων.

7.2. Τα στοιχεία που διαβιβάζονται, αφορούν μόνο σε συνδρομητές με ετήσια κατανάλωση νερού συνολικής αξίας χίλια (1.000) ευρώ και άνω