A- A+
Απευθείας ηλεκτρονικές πληρωμές στην εφορία από τις επόμενες ημέρες - Νέα υπηρεσία
Τη δυνατότητα να εξοφλούν όλους τους φόρους τους, απευθείας στην εφορία, μέσω ίντερνετ, με τη χρεωστική ή πιστωτική τους κάρτα, θα έχουν όλοι οι φορολογούμενοι μέχρι και τις αρχές Μαρτίου.

Έως τότε το υπουργείο Οικονομικών θα έχει θέσει σε εφαρμογή ηλεκτρονικό σύστημα πληρωμών στην ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ).

Όσοι επιλέγουν αυτή τη μέθοδο πληρωμών, θα ολοκληρώνουν τη συναλλαγή τους χωρίς τη διαμεσολάβηση κάποιας τράπεζας, γεγονός που διασφαλίζει την άμεση ενημέρωση της καρτέλας τους στο Taxinet.

Απευθείας πληρωμή

Με τον τρόπο αυτό εξασφαλίζεται ότι ο πολίτης θα μπορεί να εκδώσει φορολογική ενημερότητα αμέσως μετά την πληρωμή, σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει στις συναλλαγές που μεσολαβούν οι τράπεζες, όπου απαιτούνται κάποιες ημέρες μέχρι να υπάρξει ενημέρωση των συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών.

Μετά από αυτήν την εξέλιξη, οι φορολογούμενοι δε θα χρειάζεται να πληρώνουν φόρους στο ταμείο της ΔΟΥ, αλλά απευθείας από το σπίτι τους ή/και από τις τράπεζες και τα ΕΛ.ΤΑ.

Η δράση αυτή υπάγεται στο πρόγραμμα πλήρους κατάργησης όλων των επιτόπιων πληρωμών στα ταμεία των ΔΟΥ, όπως επιτυγχάνεται ήδη με τις δεκάδες ηλεκτρονικές εφαρμογές που παρέχονται στο TAXISnet, όπου οι φορολογούμενοι μπορούν από το σπίτι τους να υποβάλουν τις φορολογικές δηλώσεις και να πληρώνουν μέσω internet banking.

Άλλες ρυθμίσεις

Παράλληλα, συνεχίζονται οι διοικητικές ρυθμίσεις και νομοθετικές αλλαγές, έτσι ώστε οι πολίτες να μην υποχρεώνονται πλέον να προσέρχονται στις Εφορίες για διενέργεια φορολογικών εργασιών (όπως συμβαίνει με τα μισθωτήρια, όπου από την 01/01/2014 υποβάλλονται αποκλειστικά ηλεκτρονικά).

Ωστόσο, οι φορολογούμενοι που δεν διαθέτουν σύνδεση internet ή δεν κατέχουν τις απαιτούμενες γνώσεις Η/Υ, μπορούν να εξυπηρετούνται στις 120 Δ.Ο.Υ, στα 110 ΓΕΦ και στα 1.000 ΚΕΠ, που λειτουργούν πανελλαδικά.

Τέλος το ΥΠΟΙΚ προχωρεί σταθερά στην εφαρμογή της έκδοσης και πληρωμής παραβόλων από φορείς 10 Υπουργείων, μέσω της ηλεκτρονικής εφαρμογής “e-παράβολο” στο TAXISnet (www.gsis.gr -> υπηρεσίες προς πολίτες -> e-παράβολο), αλλά και του Κώδικα Φορολογικών Διαδικασιών από 1/1/2014, με τον οποίο απλοποιούνται και οι εσωτερικές διαδικασίες λειτουργίας των Δ.Ο.Υ.