A- A+
Κύπρος: Σημαντικά μέτρα χαλάρωσης στην κίνηση καταθέσεων την επόμενη εβδομάδα
Προς σημαντική χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων στην κίνηση κεφαλαίων οδεύει η Κύπρος, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε την Τρίτη ο υπουργός Οικονομικών της χώρας Χάρης Γεωργιάδης.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της κυπριακής ιστοσελίδας Stockwatch, ο κ. Γεωργιάδης ανακοίνωσε ότι την ερχόμενη βδομάδα θα υπάρξουν αποφάσεις για σημαντικές χαλαρώσεις στα περιοριστικά μέτρα που εφαρμόζονται στις τράπεζες.

Κληθείς να δώσει περαιτέρω λεπτομέρειες για το τι θα αφορούν οι χαλαρώσεις των περιοριστικών μέτρων, απέφυγε να πει περισσότερα, συστήνοντας υπομονή.

Αξιολόγηση από τρόικα

Σημείωσε ότι ακόμη μία νέα αξιολόγηση του προγράμματος της Κύπρου στέφθηκε με επιτυχία, τονίζοντας ότι οι διεθνείς δανειστές διαπιστώνουν σταθεροποίηση του τραπεζικού συστήματος και πρόοδο στο δημοσιονομικό σκέλος.

Τόνισε ότι μεγάλη πρόκληση για όλους παραμένει η διαχείριση των προβληματικών δανείων με στόχο να προωθηθούν τρόποι είσπραξης των δανείων με παράλληλη προστασία των βιώσιμων δανειζομένων οι οποίοι, όπως είπε, αντιμετωπίζουν πρόσκαιρα προβλήματα.

Επιβεβαίωσε ότι η ψήφιση του νομοσχεδίου για τις αποκρατικοποιήσεις αποτελεί προϋπόθεση για την εκταμίευση της επόμενης δόσης το ύψος της οποίας θα ανακοινωθεί σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα.

Η λιτότητα

Κληθείς να σχολιάσει τις επικρίσεις που διατυπώνονται σε βάρος της κυβέρνησης σε σχέση με το μνημόνιο και την πολιτική της λιτότητας, ο υπουργός ανέφερε ότι «είμαστε εμείς που φέραμε την τρόικα και κατ’ ακρίβεια η προηγούμενη κυβέρνηση και εμείς εξακολουθούμε να τους έχουμε ανάγκη».

«Απευθυνθήκαμε στην τρόικα αφού τα δημόσια οικονομικά εξαντλήθηκαν, αφού οι τράπεζες οδηγήθηκαν σε αδιέξοδο και αφού η ανεργία πενταπλασιάστηκε» τόνισε ο κ. Γεωργιάδης.

Καταληκτικά ανέφερε ότι η θετική αξιολόγηση του προγράμματος επισκιάζεται από τις εξελίξεις στο εθνικό θέμα οι οποίες αν έχουν συνέχεια και θετική κατάληξη, θα έχουν, όπως είπε, καθοριστική επίπτωση και στις θετικές προοπτικές της οικονομίας.