A- A+
Οι νέες τάσεις στις προθεσμιακές: Κίνητρα κι αποδόσεις
Νέες τάσεις έχουν αρχίσει να διαμορφώνονται στις προθεσμιακές καταθέσεις μετά από μια μακρά περίοδο αποκλιμάκωσης των επιτοκίων, τα οποία πλέον κυμαίνονται κάτω από το 3%. Τα νέα «τεχνάσματα».

Οι τράπεζες τηρούν στάση αναμονής ενόψει των εκλογών, της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων των στρες τεστ και της ολοκλήρωσης των διαπραγματεύσεων με την Ευρώπη για την εκταμίευση των επόμενων δόσεων και την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού της διετίας 2014 - 2015.

Ως εκ τούτου δεν έχουν περιθώριο σε αυτή τη φάση να προχωρήσουν σε πιο γενναίες περικοπές, κι έχουν σταθεροποιήσει τις αποδόσεις των λογαριασμών προθεσμίας στα επίπεδα που διαμορφώθηκαν τον περασμένο Νοέμβριο.

Το «τυράκι»

Δεδομένου ότι η περίοδος που οι τράπεζες επιδίδονταν σε πόλεμο επιτοκίων για να συγκρατήσουν τις εκροές καταθέσεων έχει παρέλθει, τα τμήματα ανάπτυξης προϊόντων δημιουργούν άλλα κίνητρα για την προσέλκυση καταθετών.

Μερικά από τα «τεχνάσματα» που χρησιμοποιούν είναι τα εξής:

- Δυνατότητα πρόσθετων καταθέσεων. Με τον τρόπο αυτό ο αποταμιευτής έχει τη δυνατότητα κατά τη διάρκεια του προγράμματος να προβαίνει σε πρόσθετες καταβολές στον ίδιο λογαριασμό, σα να πρόκειται για Ταμιευτήριο, εξασφαλίζοντας για τα επιπλέον χρήματα το ίδιο επιτόκιο.

Με τον τρόπο αυτό, ακόμη κι αν τα επιτόκια τους επόμενους μήνες κινηθούν πτωτικά, οι νέες καταθέσεις του θα τοκίζονται με τα παλαιά υψηλότερα επιτόκια.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα η εξάμηνη έκδοση «Alpha Μηνιαία Πρόοδος Plus» της Alpha Bank και το δωδεκάμηνο προϊόν «Συν Πλην» της Τράπεζας Πειραιώς.

- Σύνδεση της προθεσμιακής με πιστωτικές κάρτες. Στο συγκεκριμένο τομέα πρωτοτύπησε η Alpha Bank, λανσάροντας μία νέα προθεσμιακή κατάθεση συνδεδεμένη με το πρόγραμμα επιβράβευσης Bonus των πιστωτικών της καρτών.

Σύμφωνα με το ετήσιο πρόγραμμα «Alpha Προθεσμιακή με Bonus», ο καταθέτης έχει μεν χαμηλότερο επιτόκιο σε σχέση με άλλα προγράμματα της τράπεζας, ωστόσο μπορεί να κερδίσει έως 100.000 πόντους bonus, που μεταφράζονται σε σημαντικά ποσά, εκτινάσσοντας την ετησιοποιημένη απόδοση ακόμη και πάνω από το 4%!

- Νέες μεγαλύτερης διάρκειας καταθέσεις. Μετά την μείωση των αποδόσεων σε φυσιολογικά επίπεδα και εφόσον επικρατήσει ηρεμία αναφορικά με την ασφάλεια του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, η καμπύλη των αποδόσεων θα ξαναγίνει θετική.

Δηλαδή, όσο θα αυξάνει η διάρκεια, τόσο θα αυξάνονται και τα επιτόκια. Μόνο τυχαίο δεν είναι το λανσάρισμα νέας 18μηνης προθεσμιακής κατάθεσης από την Εθνική Τράπεζα.

Ο λόγος γίνεται για την προθεσμιακή κατάθεση «Επιβράβευση», η οποία προσφέρει επιτόκια που κλιμακώνονται όσο περνούν οι μήνες, φτάνοντας ακόμη και το 3,50% την τελευταία περίοδο εκτοκισμού.