A- A+
Βόμβα Αρείου Πάγου: Έκρινε αντισυνταγματικό το πρώτο ««χαράτσι» της ΔΕΗ
Αντισυνταγματικό κρίθηκε από τον Άρειο Πάγο το πρώτο «χαράτσι» (το έκτακτο ειδικό τέλους ηλεκτροδοτημένων δομημένων επιφανειών) που εισπράχθηκε το 2012, την πρώτη χρονιά που επιβλήθηκε, μέσω λογαριασμών της ΔΕΗ.

Όπως έγινε γνωστό, το Δ΄ Τμήμα με πλειοψηφία 3 υπέρ και 2 κατά τάχθηκε με την υπ΄ αριθμ. 293/2014 απόφασή του, υπέρ της αντισυνταγματικότητας του χαρατσιού και λόγω της διαφοράς μίας ψήφου αναγκαστικά παραπέμφθηκε στην Ολομέλεια για οριστική κρίση.

Ειδικότερα, οι αρεοπαγίτες έκριναν ότι το χαράτσι επιβάλλεται με βάση το κάθε ακίνητο (τετραγωνικά, κ.λπ.) και όχι σύμφωνα με την οικονομική κατάσταση του κάθε φορολογούμενου, ο οποίος έχει δεχθεί μειώσεις αποδοχών και συντάξεων, αλλά και μεγάλες φορολογικές επιβαρύνσεις.

Σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης, πρόκειται για επιβαρύνσεις οι οποίες θίγουν την οικονομική και οικογενειακή κατάσταση των πολιτών, όπως και το επίπεδο της αξιοπρεπούς διαβίωσης τους.

Τι να κάνουν οι ιδιοκτήτες

Ο πρόεδρος του Αρείου Πάγου πρέπει μέσα στο επόμενο διάστημα να ορίσει την ημέρα που θα συζητηθεί η επίμαχη υπόθεση στην Ολομέλεια του Ανωτάτου Δικαστηρίου, για να ληφθεί η τελική απόφαση.

Πρόκειται για μία χρονοβόρα διαδικασία, καθώς μέχρι να υπάρξει οριστική απόφαση απαιτούνται -περίπου- δύο έτη. Μέχρι αυτή τη στιγμή οι πολίτες οφείλουν να πληρώνουν κανονικά το τέλος.

Εξάλλου, επισημαίνεται ότι η απόφαση του Αρείου Πάγου αφορά μόνο το πρώτο χαράτσι, αυτό δηλαδή που έχει ήδη εισπραχθεί. Άρα δεν τίθεται καν θέμα πληρωμής ή όχι.

Σήμερα, οι πολίτες πληρώνουν τέλος που έχει επιβληθεί με νεότερο νομοθετικό καθεστώς για το οποίο δεν έχουν επιληφθεί ακόμα τα δικαστήρια.