A- A+
Ρύθμιση «ανάσα» για το δημόσιο χρέος της Ελλάδας προβλέπει δημοσίευμα του Bloomberg
Για σχέδιο νέας ρύθμισης του ελληνικού χρέους που θα το καταστήσει ξανά βιώσιμο, κάνει λόγο το πρακτορείο Bloomberg, επικαλούμενο πηγές από την ΕΕ. Τι δίνουν τώρα οι Ευρωπαίοι αν δεσμευτούμε για μεταρρυθμίσεις.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα που επικαλείται Ευρωπαίο αξιωματούχο, το δίμηνο Μαΐου - Ιουνίου θα εξεταστεί από την Ευρώπη το σχέδιο νέων παρεμβάσεων στο ελληνικό χρέος.

Το Bloomberg μάλιστα αναφέρει ότι το πλάνο αυτό θα έχει δύο άξονες:

- Αλλαγή των όρων του υφιστάμενου δανείου με μείωση επιτοκίου κατά 50 μονάδες βάσης και επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του στα 50 έτη

- Νέο δάνειο το οποίο προσδιορίζεται σε 13-15 δισ. ευρώ με τα οποία θα καταστεί εφικτή η κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού και η εκταμίευση των δόσεων

Δηλώσεις

«Αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να διευκολύνουμε το χρέος, το οποίο και έχουμε κάνει προηγουμένως με την μείωση των επιτοκίων ή την επιμήκυνση της διάρκειας των δανείων. Αυτού του τύπου τα μέτρα είναι δυνατά αλλά στο πλαίσιο της συμφωνίας ότι η Ελλάδα θα ανταποκριθεί στις δεσμεύσεις», δήλωσε ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών, Jeroen Dijsselbloem στο ραδιόφωνο RTLZ.

Τα νέα κεφάλαια θα βοηθήσουν την Ελλάδα να καλύψει το χρηματοδοτικό κενό που έχει εξοργίσει τις αρχές της ΕΕ και του ΔΝΤ, που εργάζονται για να διασφαλίσουν ότι το πρόγραμμα διάσωσης παραμένει σε τροχιά.

Ο πρόεδρος της ΕΕ τον προηγούμενο μήνα δήλωσε ότι η Ελλάδα πρέπει να συνεχίσει να σφίγγει το ζωνάρι της, παρά το ότι «οι πολίτες της Ελλάδας υποφέρουν ακόμη από τις επιπτώσεις των επώδυνων αλλά παρόλα αυτά αναγκαίων μεταρρυθμίσεων που λαμβάνουν χώρα».