A- A+
Με επιτόκιο κάτω από το 3% παίρνουν στεγαστικό οι λίγοι «τυχεροί» - Τα σχέδια των τραπεζών για το 2014
Με πολύ προνομιακούς όρους χορηγούν στεγαστικά δάνεια οι ελληνικές τράπεζες, ωστόσο αυτά αφορούν λίγους «εκλεκτούς» που πληρούν τα αυστηρότερα κριτήρια πιστοληπτικής αξιολόγησης.

Οι δανειοδοτήσεις για τη χρηματοδότηση στεγαστικών αναγκών, όπως απόκτηση κατοικίας ή ανακαίνιση, επισκευή, έφτασαν κατά την περυσινή χρονιά τα 250 εκατ. ευρώ περίπου στο σύνολο της αγοράς.

Πρόκειται για ένα πολύ χαμηλό ποσό, εάν αναλογιστούμε ότι κάθε μήνα τα χρόνια που η ελληνική κτηματαγορά «πετούσε», την προηγούμενη δεκαετία, εγκρίνονταν δάνεια άνω των 1 δισ. ευρώ κάθε μήνα!

Αναστροφή

Η υποχώρηση των μεγεθών είναι αποκαλυπτική της σαρωτικής επίδρασης της κρίσης στην αγορά ακινήτων, η οποία κατά τη διάρκειά της υπέστη μείωση τιμών της τάξης του 32% κατά μέσο όρο.

Η πλειονότητα των αναλυτών και οικονομολόγων συγκλίνουν στο συμπέρασμα ότι και το 2014 οι τιμές θα πέσουν, κατά ένα επιπλέον 10%, με την ελπίδα να ξεκινήσει η ανάκαμψη από τα μέσα του 2015.

Οι τράπεζες πάντως θεωρούν ότι τα στεγαστικά δάνεια έπιασαν πάτο το 2013 και από φέτος θα καταγραφεί μία αύξηση στις χορηγήσεις. Αν και είναι δύσκολο να προβλεφθεί το μέγεθος της ενίσχυσης, η «οροφή» για φέτος τοποθετείται στα 500 εκατ. ευρώ.

Τα επιτόκια

Τα κριτήρια δανειοδότησης παραμένουν πάντως αυστηρά. Παρ΄ όλα αυτά, η μείωση των επιτοκίων euribor σε χαμηλά επίπεδα, διατηρεί ελκυστικό το τελικό κόστος όσων καταφέρνουν να εγκριθούν.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Τράπεζα της Ελλάδος, τον περασμένο Δεκέμβριο το μέσο κυμαινόμενο επιτόκιο των νέων στεγαστικών δανείων διαμορφώθηκε σε 2,81%, κινούμενο σε χαμηλότερα του 3% επίπεδα για όγδοο συνεχή μήνα.

Πλέον, η συντριπτική πλειονότητα των δανείων που δίδονται χορηγείται με κυμαινόμενο επιτόκιο, ενώ η μέση διάρκεια παραμένει στα 25 έτη, όσο ήταν και πριν την κρίση. Μόνο που πλέον, η μέγιστη δυνατή διάρκεια σχεδόν σε όλες τις τράπεζες δεν ξεπερνά πλέον τα 35 έτη.

Μπορείτε να συγκρίνετε όλα τα στεγαστικά δάνεια της αγοράς με το εργαλείο αναζήτησης προγραμμάτων του Moneyonline.gr.