A- A+
Reuters: «Τα βρίσκουν» Αθήνα και τρόικα για το δημοσιονομικό κενό - Έρχεται η δόση
Δημοσίευμα του Reuters αναφέρει ότι Ελλάδα και τρόικα έχουν σε μεγάλο βαθμό γεφυρώσει τις διαφορές τους για το δημοσιονομικό κενό του 2014, ξεπερνώντας βασικό σημείο τριβής για την εκταμίευση της επόμενης δόσης.

Σύμφωνα με το τηλεγράφημα του πρακτορείου, το οποίοι επικαλείται δύο πηγές με άμεση συμμετοχή στις διαπραγματεύσεις, η ολοκλήρωση της τελευταίας αξιολόγησης της Ελλάδας έχει καθυστερήσει εν μέρει λόγω των διαφωνιών για το πώς η Αθήνα θα καλύψει το κενό στον φετινό προϋπολογισμό, το οποίο εκτιμάται σε 1 δισ. ευρώ.

Ωστόσο, σημειώνει πως αυτό δεν φαίνεται να είναι πλέον το βασικό θέμα στις διαπραγματεύσεις, λόγω των απροσδόκητα ισχυρών δεδομένων για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2013, δύο πηγές με συμμετοχή στις διαπραγματεύσεις αναφέρουν.

Ένας τρίτος αξιωματούχος προειδοποίησε ότι είναι ακόμη πολύ νωρίς για να ειπωθεί ότι το θέμα έχει πλήρως επιλυθεί, καθώς τα τελικά στοιχεία του 2013 δεν είναι ακόμη διαθέσιμα. Η Αθήνα αναμένεται να ανακοινώσει πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 1 δισ. ευρώ το 2013 αλλά τα στοιχεία δεν αναμένεται να επιβεβαιωθούν μέχρι τον Απρίλιο.

Τα τραπεζικά στρες τεστ

Οι δύο πλευρές θα πρέπει να συμφωνήσουν στους όρους των τραπεζικών stress tests, στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις αλλά και στον αντίκτυπο από τη δικαστική απόφαση που ακυρώνει ορισμένες μισθολογικές περικοπές πριν την εκταμίευση των 4,9 δισ. ευρώ αναφέρουν οι πηγές.

«Η εικόνα που έχουν είναι ότι το θέμα του δημοσιονομικού κενού για το 2014 έχει σχεδόν επιλυθεί», δηλώνει αξιωματούχος του ελληνικού υπουργείου Οικονομικών ο οποίος δεν κατονομάζεται.

Ένας δεύτερος αξιωματούχος επιβεβαίωσε την αξιολόγηση, προσθέτοντας ότι οι συζητήσεις έχουν πλέον μετακινηθεί στην εξέταση του πιθανού δημοσιονομικού κενού για το 2015.

Οι Έλληνες αξιωματούχοι ελπίζουν ότι μια συμφωνία με την Κομισιόν και το ΔΝΤ – με τις συνομιλίες να είναι πλέον στον πέμπτο μήνα – θα επιτευχθεί μέχρι τα τέλη του Φεβρουαρίου, ώστε η εκταμίευση των κεφαλαίων να γίνει αρχές Μαρτίου.

Πίεση για μεταρρυθμίσεις

Η τρόικα πιέζει επίσης την Αθήνα να υιοθετήσει την λεγόμενη εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ που αφορά στις 300 και πλέον προτεινόμενες διαθρωτικές μεταρρυθμίσεις με στόχο η οικονομία να γίνει πιο ανταγωνιστική και να υποχωρήσουν οι τιμές καταναλωτή.

Τα υψηλόβαθμα στελέχη της τρόικας δεν αναμένεται να επιστρέψουν στην Αθήνα μέχρι να υπάρξει κατ΄ αρχήν συμφωνία, αναφέρουν πηγές στο Reuters.

Επικαλούμενο αξιωματούχους της Ευρωζώνης το πρακτορείο αναφέρει εξάλλου ότι η Αθήνα είναι πιθανό να λάβει και ένα τρίτο πακέτο διάσωσης από την Ευρωζώνη ύψους 10 δισ. με 20 δισ. ευρώ για την περίοδο 2014 - 2015, αλλά δεν θα υπάρξει μείωση στην ονομαστική αξία του χρέους προς την Ευρωζώνη.