A- A+
Το «γύρισαν» κι επίσημα οι Ελβετοί για τη φορολόγηση «μαύρων» ελληνικών καταθέσεων
Επιβεβαιώθηκαν κι από επίσημα χείλη δημοσιεύματα περί άρνησης της Ελβετίας να συμβάλει στη φορολόγηση «μαύρου» χρήματος που Έλληνες διατηρούν σε λογαριασμούς σε ελβετικές τράπεζες.

Η Ελβετίδα υπουργός Οικονομικών Ε. Σλούμπφ που βρέθηκε την Τρίτη στην Αθήνα με σκοπό την προώθηση μίας συμφωνίας για το θέμα, χαρακτήρισε παρωχημένα τα συστήματα φορολόγησης των καταθέσεων στις τράπεζες που εδρεύουν στην Ελβετία, που έχουν συμφωνηθεί με άλλες χώρες, όπως η Αγγλία και η Γερμανία.

Ως εκ τούτου, εξήγησε ότι δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την ελληνική περίπτωση. Επί της ουσίας η κυρία Σλουμπφ παρέπεμψε στις ...ελληνικές Καλένδες το αίτημα του υπουργείου Οικονομικών της χώρας μας.

Όπως είπε, θα πρέπει να αναζητηθούν άλλα μοντέλα για να υπάρξει συμφωνία με την ελληνική πλευρά, που θα επιτρέψουν την πληρωμή φόρων από Έλληνες καταθέτες που αποδεδειγμένα έχουν μεταφέρει «μαύρο χρήμα» στο εξωτερικό.

Επιμένουν

Η ελληνική κυβέρνηση πάντως δεν το βάζει κάτω και επιμένει για τη φορολόγηση των ελληνικών καταθέσεων στην Ελβετία, παρά τα προσκόμματα που θέτουν οι ελβετικές αρχές.

Όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ-ΜΠΕ), η συζήτηση πραγματοποιήθηκε σε πολύ καλό κλίμα με τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, αν και παρουσιάστηκαν εκ νέου εμπόδια από την ελβετική πλευρά.

Οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν, με την ελβετική πλευρά να βάζει στο τραπέζι έναν «οδικό χάρτη» με πολλές ασάφειες, ενώ η ελληνική πλευρά επιμένει στο βρετανικό μοντέλο, που προβλέπει μεν πληρωμή του φόρου από τις καταθέσεις, αλλά διατηρώντας την ανωνυμία για τον καταθέτη.