A- A+
Έτοιμη η ρύθμιση για την αύξηση του ακατάσχετου λογαριασμών στα 1.500 ευρώ - Η προστασία
Έτοιμη είναι η ρύθμιση του υπουργείου Οικονομικών για την αύξηση του ακατάσχετου ορίου στις τραπεζικούς λογαριασμούς από τα 1.000 στα 1.500 ευρώ για χρέη προς το δημόσιο.

Πρόκειται για μία ρύθμιση που έχει εξαγγείλει από πέρυσι η κυβέρνηση κι αναμένεται να υλοποιηθεί σύντομα, σύμφωνα με όσα είπε μιλώντας στον «Τύπο της Κυριακής» ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης.

Ειδικότερα, για οφειλές προς το δημόσιο, δεν θα είναι δυνατή η κατάσχεση ποσού έως τα 1.500 ευρώ από ατομικούς λογαριασμούς και έως 2.000 ευρώ για κοινούς λογαριασμούς.

Πώς λειτουργεί

Από το υπερβάλλον ποσό το δημόσιο θα έχει τη δυνατότητα να «σηκώσει» έως και το 25% του υπολοίπου. Σημειώνεται ότι για να ισχύει η προστασία θα πρέπει ο καταθέτης να δηλώσει στην τράπεζα ποιος είναι ο τραπεζικός λογαριασμός στον οποίο εισπράττει το μισθό ή τη σύνταξή του.

Επιπλέον, αποφασίστηκε η προστασία των μισθοδοτικών λογαριασμών από την κατάσχεση να διευρυνθεί χρονικά από το ένα 24ωρο στη μία εβδομάδα. Δηλαδή, ο καταθέτης θα έχει επτά ημέρες στη διάθεσή του για να κάνει ανάληψη του υπερβάλλοντος ποσού, πριν γίνει η κατάσχεση.

Χρέη προς ιδιώτες

Υπενθυμίζεται ότι το περασμένο καλοκαίρι η κυβέρνηση προχώρησε στην αύξηση του ακατάσχετου ορίου και για τα χρέη προς ιδιώτες, επίσης κατά 50% στα 1.500 ευρώ.

Ειδικότερα, απαιτήσεις του οφειλέτη από καταθέσεις σε πιστωτικά ιδρύματα είναι ακατάσχετες έως του ποσού των 1.500 ευρώ για ατομικό τραπεζικό λογαριασμό και 2.000 ευρώ για κοινό τραπεζικό λογαριασμό.

Με δήλωση του καταθέτη προς ένα εκ των πιστωτικών ιδρυμάτων προσδιορίζεται ο λογαριασμός για τον οποίο θα ισχύει το ακατάσχετο.