A- A+
Ερχεται μείωση στη φορολογία ΙΧ - Τέλη κυκλοφορίας ...με το χιλιόμετρο εξετάζει το ΥΠΟΙΚ
Μείωση φόρων από το 2015 στην αγορά των ΙΧ αυτοκινήτων σχεδιάζει το υπουργείο Οικονομικών, με στόχο να περιοριστούν οι καταθέσεις πινακίδων, που μετά το ξέσπασμα της κρίσης έχουν φτάσει τις 750.000.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «ΤΑ ΝΕΑ», τα κεντρικά σημεία του σχεδίου που επεξεργάζεται το υπουργείο Οικονομικών, σύμφωνα με τις έως τώρα συζητήσεις, είναι τα εξής:

  • Η κατάργηση του φόρου πολυτελείας που επιβάλλεται κατά την αγορά ακριβών οχημάτων
  • Η μείωση κατά 30% των τεκμηρίων διαβίωσης
  • Η μείωση κατά 30% του φόρου πολυτελούς διαβίωσης για ΙΧ άνω των 1929 κ.ε.

Συσκευή GPS

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, στελέχη του ΥΠΟΙΚ στράφηκαν σε άλλα μοντέλα φορολόγησης που εφαρμόζονται στην Ευρώπη και «λοξοκοιτούν» προς το ολλανδικό. Αυτό προβλέπει προσδιορισμό των τελών κυκλοφορίας ανά μήνα, ανάλογα με τα χιλιόμετρα που διανύει το κάθε αυτοκίνητο.

Για να γίνει αυτό, το κάθε όχημα θα εφοδιάζεται με GPS που θα καταγράφει και θα μεταφέρει ηλεκτρονικά σε έναν κεντρικό κόμβο τα δεδομένα.

Στο ολλανδικό μοντέλο η χρέωση ανά χιλιόμετρο είναι 0,03 ευρώ, δηλαδή για ένα όχημα που καλύπτει 10.000 χλμ. το χρόνο, τα τέλη θα είναι 300 ευρώ. Όπως είναι σαφές, σε ένα τέτοιο σύστημα δεν υπάρχει ο παραμικρός λόγος για κατάθεση πινακίδων καθώς τα τέλη κυκλοφορίας μπορούν με μικρή χρήση του αυτοκινήτου να είναι ελάχιστα.

Βέβαια, το συγκεκριμένο μοντέλο είναι αρκετά δύσκολο στην εφαρμογή και το ΥΠΟΙΚ εξετάζει εναλλακτικές λύσεις, όπως η καταβολή των τελών κυκλοφορίας ανά μήνα.

Αν και ακόμη δεν έχουν ληφθεί αποφάσεις, οριστική φαίνεται πως είναι η κατάργηση του φόρου πολυτελείας που επιβάλλεται σήμερα στην αγορά ακριβών αυτοκινήτων.

Σημειώνεται ότι ήδη από το 2009 έχουν κατατεθεί σχεδόν 750.000 πινακίδες, ενώ μόνο πέρυσι 100.000 ιδιοκτήτες προτίμησαν να παρκάρουν μόνιμα τα αυτοκίνητά τους παρά να πληρώσουν τέλη, ασφάλιστρα και φόρο πολυτελούς διαβίωσης στις περιπτώσεις άνω των 1.929 κυβικών. Κάτι που μεταφράζεται σε απώλεια εσόδων 35 εκατ. ευρώ.