A- A+
Τελευταία ευκαιρία για τα υψηλά ποσοστά επιδότησης μέσω Αναπτυξιακού έως τις 28/2
Τελευταία ευκαιρία για υπαγωγή στις διατάξεις του επενδυτικού νόμου πριν μειωθούν τα ποσοστά επιδότησης πανευρωπαικά λόγω αλλαγής των ανώτατων ορίων ενίσχυσης δίδεται στους επιχειρηματίες έως τις 28/2.

Μέχρι αυτήν την ημερομηνία θα λαμβάνονται υπόψιν αιτήσεις για τον α΄ κύκλο υπαγωγών του 2014, για τις οποίες θα ισχύουν υψηλότερα επίπεδα επιδοτήσεων ως ποσοστό της επένδυσης.

Ο επενδυτικός νόμος μεταξύ άλλων δίνει:

* Τη δυνατότητα προκαταβολής έως και 100% της επιδότησης με κάλυψη εγγυητικής επιστολής

* Ελεύθερη επιλογή του μίγματος ευεργετημάτων (φοροαπαλλαγές, επιδότηση κ.α.) για επενδύσεις κάτω από €50 εκατομμύρια

* Εμπροσθοβαρή χρήση των φοροαπαλλαγών

* Δυνατότητα κάλυψης της ίδιας συμμετοχής και με άμεσα ρευστοποιήσιμα πάγια στοιχεία της επιχείρησής τους

Οι ενισχύσεις

Τα είδη των ενισχύσεων είναι τα ακόλουθα:

α. Φορολογική απαλλαγή. Απαλλαγή από 10 έως 12 χρόνια από την καταβολή φόρου εισοδήματος επί των πραγματοποιούμενων προ φόρων κερδών, τα οποία προκύπτουν με βάση τη φορολογική νομοθεσία, από το σύνολο των δραστηριοτήτων της επιχείρησης. Το ποσό της φορολογικής απαλλαγής συνιστά ισόποσο αφορολόγητο αποθεματικό.

β. Επιχορήγηση. Δωρεάν παροχή χρηματικού ποσού από το Δημόσιο για την κάλυψη τμήματος των ενισχυόμενων δαπανών του επενδυτικού σχεδίου.

γ. Επιδότηση χρηματοδοτικής μίσθωσης (leasing). Κάλυψη από το Δημόσιο τμήματος των καταβαλλόμενων δόσεων χρηματοδοτικής μίσθωσης που συνάπτεται για την απόκτηση νέου μηχανολογικού και λοιπού εξοπλισμού

δ. Ευνοϊκά δάνεια μέσω του ΕΤΕΑΝ. Χρηματοδότηση του ποσού που προβλέπεται να καλυφθεί με τραπεζικό δανεισμό με δάνεια χαμηλού κόστους, από τις τράπεζες που συνεργάζονται με το ΕΤΕΑΝ.

Όλες οι ενισχύσεις συνυπολογίζονται για τον καθορισμό του συνολικού ποσοστού ενίσχυσης που χορηγείται στο επενδυτικό σχέδιο. Το όφελος από την παραπάνω χρηματοδότηση συνυπολογίζεται στο συνολικό ποσοστό ενίσχυσης, το οποίο δεν μπορεί να υπερβαίνει τα όρια του Χάρτη Περιφερειακών Ενισχύσεων.

Τα ποσοστά επιδότησης ανά περιφέρεια