A- A+
«Μπλόκο» της εφορίας στις γονικές παροχές ακινήτων όταν οι γονείς χρωστάνε στο δημόσιο
«Φρένο» στις μεταβιβάσεις ακινήτων μέσω γονικών παροχών ή δωρεών όταν οι γονείς έχουν οφειλές προς το δημόσιο βάζει το υπουργείο Οικονομικών με νέα του απόφαση. Οι νέες ρυθμίσεις.

Η απόφαση μπλοκαρίσματος των μεταβιβάσεων σε περίπτωση ληξιπρόθεσμων οφειλών ελήφθη προκειμένου να «τσιμπήσει» τους φορολογουμένους που μέσω γονικών παροχών προσπαθούν να αποφύγουν την πληρωμή του χρέους τους.

Ειδικότερα, προβλέπεται ότι σε περίπτωση γονικής παροχής ή δωρεάς ακινήτου, δεν θα χορηγείται αποδεικτικό ενημερότητας στον φορολογούμενο που θέλει να προχωρήσει στη μεταβίβαση, εφόσον αυτός οφείλει στο Δημόσιο ληξιπρόθεσμο χρέος και δεν έχει προβεί στη διασφάλιση της οφειλής με εγγραφή υποθήκης είτε επί του μεταβιβαζόμενου ακινήτου είτε επί οποιουδήποτε άλλου ακινήτου περιουσιακού στοιχείου του.

Ποινή για τις δηλώσεις

Παράλληλα, με τις νέες ρυθμίσεις που ισχύουν από την 1η Ιανουαρίου 2014, ο φορολογούμενος που θέλει να μεταβιβάσει με γονική παροχή ή δωρεά την ακίνητη περιουσία του, δεν θα μπορεί να πραγματοποιήσει τη μεταβίβαση αν διαπιστωθεί από την εφορία ότι κατά την τελευταία πενταετία δεν υπέβαλε μία ή περισσότερες δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος ή ακινήτων ή άλλες δηλώσεις για τις οποίες ήταν υπόχρεος.

Στην επίμαχη απόφαση του υπουργείου αναφέρεται ότι μεταβίβαση ακινήτου με γονική παροχή ή δωρεά, καθώς και οποιαδήποτε άλλη μεταβίβαση (πώληση κ.λπ.) ακινήτου δεν είναι δυνατή αν προηγουμένως ο φορολογούμενος που επιθυμεί να την πραγματοποιήσει δεν έχει υποβάλει όλες τις φορολογικές δηλώσεις για τις οποίες ήταν υπόχρεος την τελευταία πενταετία.

Η Εφορία, εφόσον διαπιστώνει τη μη υποβολή μίας ή περισσοτέρων φορολογικών δηλώσεων (εισοδήματος, ακινήτων, ΦΠΑ κ.λπ.), δεν θα εκδίδει το αποδεικτικό φορολογικής ενημερότητας, το οποίο είναι απαραίτητο για να προχωρήσει η διαδικασία της μεταβίβασης.