A- A+
Bundesbank: Προτροπή (;) για φόρο επί της περιουσίας των Ελλήνων
Πρόταση για τις χώρες που βρίσκονται κοντά στη χρεοκοπία, να αντλούν έσοδα από τις περιουσίες των πολιτών τους, προτού απευθυνθούν στους εταίρους τους για βοήθεια, διατύπωσε η κεντρική τράπεζα της Γερμανίας.

Σύμφωνα με τους οικονομολόγους της Bundesbank, «ένας κεφαλαιακός φόρος ευθυγραμμίζεται με την αρχή της εθνικής ευθύνης, σύμφωνα με την οποία οι φορολογούμενοι είναι υπεύθυνοι για τις υποχρεώσεις της κυβέρνησής τους πριν απαιτηθεί η αλληλεγγύη άλλων χωρών».

Η σκληρή της στάση λαμβάνει χώρα μετά από πέντε διασώσεις εντός της ευρωζώνης, μεσούσης της κρίσης. Όπως σημειώνει το Reuters, κατά τη διάρκεια της κρίσης υπήρξαν παρεμβάσεις από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) σε χώρες όπως η Ιταλία, όπου η μέση περιουσία των νοικοκυριών είναι υψηλότερη από ό,τι στη Γερμανία.

Η Bundesbank πάντως αναγνωρίζει ότι ένας τέτοιος φόρος έχει σημαντικά ρίσκα και η εφαρμογή του δεν θα είναι εύκολη, προσθέτοντας ότι θα πρέπει να εξετασθεί για έκτακτες περιπτώσεις, όπως για παράδειγμα στην αποτροπή μιας επικείμενης κρατικής χρεοκοπίας.

Η έρευνα του ΔΝΤ

Σημειώνεται ότι αντίστοιχη αναφορά είχε κάνει και το ΔΝΤ τον Οκτώβριο, σημειώνοντας ότι για τη μείωση του χρέους για 15 χώρες της ευρωζώνης στα επίπεδα του 2007 θα απαιτούνταν μια έκτακτη φορολόγηση 10% στα νοικοκυριά με θετικό καθαρό πλούτο.

Το Ινστιτούτο Οικονομικών Αναλύσεων της Γερμανίας έχει υπολογίσει το 2012 ότι στη Γερμανία ένας έκτακτος φόρος ύψους 10% θα απέφερε στα ταμεία του κράτους περίπου 230 δισ. ευρώ.

Ωστόσο, η γερμανική κεντρική τράπεζα τονίζει ότι δεν θα υποστήριζε εφαρμογή ενός επαναλαμβανόμενου κεφαλαιακού φόρου στη Γερμανία, καθώς όπως επισημαίνει, θα έπληττε την ανάπτυξη.

Επιπλέον, επισημαίνει ότι οι μεταρρυθμίσεις στις υπό διάσωση χώρες έχουν βελτιώσει τις συνθήκες για την επίτευξη βιώσιμης ανάπτυξης, αλλά υπογραμμίζει ότι συνεχίζει να ανησυχεί για τα υψηλά επίπεδα χρέους.

Τέλος, σημειώνει ότι οι επερχόμενοι πανευρωπαϊκοί έλεγχοι θα βοηθήσουν στην αντιμετώπιση των προβλημάτων του τραπεζικού τομέα στις χώρες τις περιφέρειας και στην απεξάρτηση από την χρηματοδότηση της ΕΚΤ.