A- A+
Παραδείγματα με τη συλλογή αποδείξεων από σούπερ μάρκετ - Μπάχαλο με το μέτρο
Η προχειρότητα με την οποία το υπουργείο Οικονομικών αντιμετώπισε το σχεδιασμό του μέτρου των αποδείξεων για το 2014 δεν έχει προηγούμενο. Τι σκέφτονται τώρα οι «υπεύθυνοι».

Στο υπουργείο Οικονομικών ακόμη ψάχνουν πως θα εφαρμοστεί φέτος το μέτρο των αποδείξεων. Σύμφωνα με όσα έχουν αποφασιστεί έως τώρα, υπόχρεοι συλλογής αποδείξεων αξίας ίσης με το 10% του ακαθάριστου εισοδήματός τους, με μέγιστο ποσό τις 10.500 ευρώ, είναι μισθωτοί και συνταξιούχοι.

Η μείωση του ποσοστού αυτού από το 25% στο 10% είχε δημιουργήσει ευλόγως την αίσθηση ότι οι κατηγορίες δαπανών που θα αναγνωρίζονται θα περιοριστούν.

Κι ενώ σε δεύτερη φάση πηγές του υπουργείου άφηναν να εννοηθεί ότι θα μετρούν όλες οι αποδείξεις, σε ...τρίτη φάση έγινε γνωστό ότι οι δαπάνες σε σούπερ μάρκετ, πολυκαταστήματα και πρατήρια υγρών καυσίμων θα λαμβάνονται υπόψιν με «έκπτωση» 50%.

Το πήρε πίσω

Και ξαφνικά την Πέμπτη ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας παίρνει πίσω και αυτή τη σχεδιαζόμενη ρύθμιση, ώστε να μη δυσκολέψει τους συνταξιούχους και τους χαμηλόμισθους στη συλλογή του απαραίτητου αριθμού αποδείξεων.

Πλέον, τα επικρατέστερα σενάρια για το μέτρο είναι τα εξής:

1) Να μετρούν όλες οι αποδείξεις κανονικά

2) Να μετρούν με συντελεστή 50% οι αποδείξεις σε σούπερ μάρκετ - βενζινάδικα, αλλά να εξαιρεθούν τελείως οι συνταξιούχοι από τη συλλογή τους.

Εκτός ενός νέου ...απροόπτου.

Το non paper

Με αφορμή όλη τη φασαρία που γίνεται για το θέμα των αποδείξεων, το υπουργείο Οικονομικών διένειμε στον Τύπο ένα ανεπίσημο σημείωμα, με το οποίο αν και υπερασπίζεται την αναγνώριση των δαπανών σε σούπερ μάρκετ και πρατήρια καυσίμων κατά 50%, δε διαβεβαιώνει για την εφαρμογή της.

Συγκεκριμένα, το υπουργείο τονίζει ότι προκειμένου να διατηρηθεί ακέραιο το ποσό της μείωσης των φόρων μισθωτών και συνταξιούχων παρέχεται σημαντική ελάφρυνση και πλέον θα απαιτείται να προσκομισθεί ποσό αποδείξεων που ορίζεται σε ποσοστό 10% του δηλούμενου και φορολογούμενου ατομικού εισοδήματος αντί για 25%.

Ωστόσο, επισημαίνει ότι υπάρχει περίπτωση οι δαπάνες σούπερ μάρκετ και πρατηρίων καυσίμων να συνυπολογισθούν μόνο σε ποσοστό 50%, επειδή μειώθηκε το ποσοστό των ζητούμενων αποδείξεων δραστικά από το 25% του εισοδήματος στο 10%.

Παραδείγματα

Σύμφωνα με το υπουργείο, η αλλαγή αυτή δεν θα έχει καμία αρνητική επίπτωση όπως φαίνεται και από μια σειρά παραδείγματα που έδωσε στη δημοσιότητα:

Κατά συνέπεια, αναφέρει το υπουργείο, σε περίπτωση συνυπολογισμού του 50% των αποδείξεων σούπερ μάρκετ και πρατηρίων καυσίμων:

- Σε περίπτωση μηνιαίας κατανάλωσης 400 ευρώ σε σούπερ μάρκετ και πρατήρια καυσίμων: Το απαιτούμενο ποσό αποδείξεων υπερκαλύπτεται και στα τρία ανωτέρω παραδείγματα (φορολογητέο εισόδημα 10.000, 15.000 και 20.000), χωρίς να απαιτείται η συγκέντρωση άλλων αποδείξεων.

- Σε περίπτωση μηνιαίας κατανάλωσης 200 ευρώ σε σούπερ μάρκετ και πρατήρια καυσίμων πρέπει να γίνει διάκριση αναλόγως του φορολογητέου εισοδήματος:

- Σε περίπτωση φορολογητέου εισοδήματος 10.000 ευρώ δεν απαιτείται η συγκέντρωση άλλων αποδείξεων (έναντι υποχρέωσης επιπλέον συγκέντρωσης αποδείξεων αξίας 100 ευρώ κατά την προϊσχύσασα ρύθμιση).

- Σε περίπτωση φορολογητέου εισοδήματος 15.000 ευρώ απαιτείται η συγκέντρωση επιπλέον αποδείξεων ποσού 300 Ευρώ (έναντι 1350 ευρώ κατά την προϊσχύσασα ρύθμιση).

- Σε περίπτωση φορολογητέου εισοδήματος 20.000 ευρώ απαιτείται η συγκέντρωση επιπλέον αποδείξεων ποσού 800 Ευρώ (έναντι 2600 ευρώ κατά την προϊσχύσασα ρύθμιση).

Από τα παραπάνω προκύπτει ότι το απαιτούμενο ποσό αποδείξεων μειώνεται σημαντικά, σε σχέση με το 2013, ακόμη και στην περίπτωση που οι αποδείξεις σούπερ μάρκετ και πρατηρίων καυσίμων συνυπολογίζονται μόνο κατά το ήμισυ, παρέχοντας σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία μεγάλη ελάφρυνση σε μισθωτούς και συνταξιούχους.

Τέλος, στο ίδιο σημείωμα αναφέρεται ότι εξετάζονται οι δημοσιονομικές και τεχνικές δυνατότητες για την αλλαγή της φιλοσοφίας στο ζήτημα συλλογής των αποδείξεων και την μετάβαση σε ένα σύστημα επιβράβευσης των φορολογουμένων.