A- A+
Τι «κούρεμα» πέτυχε μέσω Ειρηνοδικείου οφειλέτης παρά τη μεγάλη ακίνητη περιουσία του
Συνεχίζεται η έκδοση δικαστικών αποφάσεων, στο πλαίσιο του νόμου για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, ο διακανονισμός τραπεζικών οφειλών. Πώς έσωσε τρία σπίτια δανειολήπτης με εισοδήματα από σύνταξη κι ενοίκια.

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Κίνηση Πάτρας, το Ειρηνοδικείο Καλαυρίας αποφάσισε το διακανονισμό καρκινοπαθούς συνταξιούχου με οφειλές ύψους 179.000 ευρώ, ο οποίος παίρνει σύνταξη 420 ευρώ κι έχει στην κυριότητά του διώροφο κτίσμα με πέντε διαμερίσματα.

Παρά το γεγονός ότι ο δανειολήπτης ελάμβανε εισόδημα από την εκμετάλλευσή τους, το δικαστήριο αποφάσισε για μία τετραετία να «παγώσει» τους πλειστηριασμούς, κατά τη διάρκεια της οποίας θα καταβάλλεται στην τράπεζα το ποσό των 450 ευρώ μηνιαίως, ήτοι συνολικά 21.600 ευρώ.

Με την πάροδο των τεσσάρων χρόνων η πιστώτρια τράπεζα θα πλειστηριάσει τα δύο από τα πέντε διαμερίσματα, αφήνοντας τα υπόλοιπα τρία στην εκμετάλλευση του οφειλέτη χωρίς επιπλέον υποχρέωση οποιονδήποτε καταβολών προς τις πιστώτριες τράπεζες.

Με άλλη απόφαση, το ίδιο Ειρηνοδικείο αποφάσισε να διασώσει την κύρια κατοικία της συζύγου του προαναφερθέντος δανειολήπτη, άνεργης 61 ετών, υποχρεώνοντας την να καταβάλει μετά από περίοδο χάριτος τεσσάρων χρόνων, το ποσό των 142 ευρώ ανά μήνα για διάστημα 20 χρόνων.

Συνολικά θα καταβάλει για οφειλές ύψους 195.000 ευρώ το ποσό των 34.080 ευρώ, ενώ εξαιρείται από εκποίηση η κύρια κατοικία της.

Άλλες αποφάσεις

Σε επίπεδο προσωρινών διαταγών τώρα, ελήφθησαν οι ακόλουθες αποφάσεις:

1) Απόφαση του Ειρηνοδικείου Πειραιώς υποχρεώνει συνταξιούχο του Π.Ν. 50 ετών με σύνταξη 1.200 ευρώ, να καταβάλει μέχρι την 1/6/2021 που είναι η ημερομηνία εκδίκασης της υπόθεσής του, το ποσό των 100 ευρώ το μήνα, αναστέλλοντας κάθε καταδιωκτικό μέτρο που αφορά την κύρια κατοικία του, καθώς και ένα επίσης ακίνητο που διατηρεί στην κατοχή του.

Το ποσό οφειλής του είναι 100.000 ευρώ, ενώ για την σύζυγο του που είναι συνοφειλέτης δεν επιδικάζει κάποιο ποσό καταβολής.

2) Μηδενικές καταβολές επίσης επιδίκασε και το Ειρηνοδικείο Κορίνθου σε ιδιωτικό υπάλληλο 40 ετών κρίνοντας ότι η αμοιβή από την εργασία του ύψους 400 ευρώ δεν αφήνει περιθώρια επιπλέον καταβολών σε τράπεζες.

Το συνολικό ποσό οφειλής είναι 30.000 ευρώ, ενώ η εκδίκαση της υπόθεσης έχει οριστεί για τον Μάιο του 2019.

3) Τέλος, το Ειρηνοδικείο Αθηνών, επιδίκασε το ποσό των 80 ευρώ ανά μήνα σε διαζευγμένη συνταξιούχο 51 ετών με τρία παιδιά μέχρι την εκδίκαση της υποθέσεως της τον Ιούνιο του 2016.

Το ύψος οφειλής είναι 121.000 ευρώ, ενώ προφυλάσσει παράλληλα την πρώτη της κατοικία.