A- A+
Οι πέντε φόροι που πρέπει να πληρωθούν έως τέλος Ιανουαρίου - Η δυνατότητα των δόσεων
Έως και πέντε διαφορετικούς φόρους θα κληθούν να πληρώσουν έως και το τέλος του Ιανουαρίου οι πολίτες, για τα εισοδήματα και την περιουσία τους, ακίνητη και κινητή. Η ευχέρεια των άτοκων και έντοκων δόσεων.

Πρόκειται για φόρους που μπορούν να εξοφληθούν είτε εφάπαξ ή σε δόσεις, με την πιστωτική κάρτα του φορολογούμενου ή μέσω της πάγιας ρύθμισης που προσφέρει το υπουργείο Οικονομικών.

Αναλυτικότερα, οι πέντε φόροι που καλούνται να πληρώσουν οι φορολογούμενοι είναι οι εξής:

1) Φόρος πολυτελούς διαβίωσης. Η επιβολή του γίνεται σε όσους διαθέτουν ΙΧ άνω των 1.929 κ.ε., πισίνες, σκάφη κι αεροσκάφη. Καταληκτική ημερομηνία πληρωμής είναι η 31η Ιανουαρίου. Σε περίπτωση εμπρόθεσμης πληρωμής του φόρου παρέχεται έκπτωση 1,50%.

2) ΦΑΠ 2011 - 2012. Πρόκειται για την έκτη δόση των δύο φόρων, που αφορούν ιδιοκτήτες ακινήτων συνολικής αντικειμενικής αξίας άνω των 200.000 ευρώ. Η δόση θα πρέπει να πληρωθεί έως και την 31η Ιανουαρίου

3) ΦΑΠ 2013. Ομοίως, θα πρέπει να πληρωθεί η τέταρτη δόση του ΦΑΠ του 2013, που αφορά ιδιοκτήτες ακινήτων συνολικής αντικειμενικής αξίας άνω των 300.000 ευρώ. Επίσης πρέπει να πληρωθεί έως το τέλος Ιανουαρίου.

4) ΕΕΤΑ. Μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ θα πληρωθεί η τέταρτη δόση του έκτακτου ειδικού τέλους επί των ακινήτων, μαζί με το λογαριασμό που εκδόθηκε το Δεκέμβριο κι έχει ημερομηνία πληρωμής αυτόν το μήνα.

5) Φόρος εισοδήματος. Πρόκειται για φορολογούμενους που έλαβαν το εκκαθαριστικό τους τον προηγούμενο μήνα και καλούνται να πληρώσουν το σύνολο του φόρου σε μία δόση, έως και το τέλος Ιανουαρίου.

Οι δυνατότητες δόσεων

Οι φορολογούμενοι έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν τους παραπάνω φόρους σε δόσεις, είτε χρησιμοποιώντας την πιστωτική τους κάρτα ή κάνοντας χρήση της πάγιας ρύθμισης που προσφέρει το υπουργείο Οικονομικών.

Αναλυτικότερα:

- Πιστωτικές κάρτες: Το πλεονέκτημα της πληρωμής μέσω κάρτας είναι ότι παρέχεται η ευχέρεια άτοκων δόσεων, οι οποίες μπορούν να φτάσουν έως και τις 12.

Βέβαια, για να είναι δυνατή η πληρωμή θα πρέπει πρώτον ο φόρος να περιλαμβάνεται στην υπηρεσία άτοκων δόσεων που προσφέρει η τράπεζα με την οποία συνεργάζεστε και δεύτερον να υπάρχει διαθέσιμο όριο στην κάρτα.

- Πάγια ρύθμιση: Το υπουργείο Οικονομικών δίνει τη δυνατότητα στους φορολογούμενους να ρυθμίσουν τις οφειλές τους, ακόμη και τις μη ληξιπρόθεσμες, σε 12 δόσεις, οι οποίες επιβαρύνονται με ετήσιο επιτόκιο 8,25%.

Η αίτηση για την πάγια ρύθμιση γίνεται ηλεκτρονικά, χωρίς να χρειαστεί η επίσκεψη του φορολογούμενου στην εφορία. Η πρώτη δόση πρέπει να καταβληθεί μέσα στις τρεις εργάσιμες ημέρες μετά την υποβολή της αίτησης.