A- A+
Kέρδη 15% το 2013 για τα ελληνικά εταιρικά ομόλογα - Ο νέος δείκτης και το Α/Κ της Eurobank
Επιστροφή των διεθνών επενδυτών στα ελληνικά εταιρικά ομόλογα διαπιστώνει η Τράπεζα Πειραιώς, η οποία δημιούργησε ένα νέο δείκτη για να παρακολουθεί την εξέλιξη των τιμών τους.

Ειδικότερα, κατασκεύασε το δείκτη Ελληνικών Εταιρικών Ομολόγων ο οποίος αντανακλά τις τιμές 12 βασικών εταιρικών ομολόγων που έχουν εκδοθεί από 8 ελληνικές εταιρείες.

Από τη δημιουργία του στις 2/1/2013 έως τα τέλη του 2013, αυξήθηκε από 100 μονάδες σε 115,14 μονάδες προσφέροντας συνολική απόδοση 15,1% έναντι 7,9% του αντίστοιχου ευρωπαϊκού δείκτη.

Σύμφωνα με τους οικονομολόγους της Τράπεζας Πειραιώς, η συνδιακύμανση των δύο δεικτών είναι αξιοσημείωτη, υποδεικνύοντας ότι παρά τη περιορισμένη ρευστότητά της η ελληνική ομολογιακή αγορά ακολουθεί τις ευρωπαϊκές τάσεις.

To A/K της Eurobank

Υπενθυμίζεται ότι στα μέσα της περυσινής χρονιάς η Eurobank δημιούργησε το αμοιβαίο κεφάλαιο Eurobank (LF) Greek Corporate Bond Fund, το οποίο χαρακτηρίζεται από ευρεία διασπορά σε ομόλογα, κυρίως εκδόσεων εταιρειών με έδρα την Ελλάδα ή που φέρουν έκθεση στην Ελλάδα.

Δευτερευόντως, το αμοιβαίο κεφάλαιο μπορεί να επενδύει ποσοστό μεγαλύτερο από το 35% του χαρτοφυλακίου του σε Ομόλογα Ελληνικού Δημοσίου ή / και Έντοκα Γραμμάτια Ελληνικού Δημοσίου κατά τη διακριτική ευχέρεια των διαχειριστών του.

Το συγκεκριμένο αμοιβαία κεφάλαιο από τη δημιουργία του στις 26/6/2013 έως σήμερα έχει επιτύχει απόδοση 16,48%, ενώ το 2013 κατά τη διάρκεια των 6 περίπου μηνών που δραστηριοποιήθηκε στην αγορά πέτυχε κέρδη 14,35%.

Ο στόχος του

Στόχος του Α/Κ είναι πρωτίστως η επένδυση του χαρτοφυλακίου του σε ομόλογα που εκδίδουν δυναμικές Ελληνικές επιχειρήσεις με υγιείς προοπτικές ανάπτυξης και κερδοφορίας τα επόμενα χρόνια.

Επιχειρήσεις ανταγωνιστικές με:

‐ υγιείς ισολογισμούς
- βιώσιμα και φιλόδοξα αναπτυξιακά σχέδια (business plans)
- μακροχρόνιο σχεδιασμό
- έμπειρο και αποτελεσματικό management
‐ στόχο όχι μόνον να επιβιώσουν, αλλά και να ηγηθούν στους κλάδους τους,
‐ να δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας,
- να πυροδοτήσουν και να στηρίξουν την ανάπτυξη στη χώρα μας.

Η ανάκαμψη της οικονομίας

Σύμφωνα με τη Eurobank, «επενδύουμε σε υγιείς ελληνικές επιχειρήσεις και στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας», διότι:

Η δραστηριότητα της έκδοσης εταιρικών ομολόγων έχει ξεκινήσει πάλι και δείχνει σταδιακή εντατικοποίηση. Σε ένα περιβάλλον όπου ο τραπεζικός κλάδος, ο οποίος αποτελούσε παραδοσιακά τη βασική πηγή χρηματοδότησης εταιριών & νοικοκυριών, έχει μπει σε διαδικασία απομόχλευσης (deleverage), οι επιχειρήσεις στρέφονται στην κεφαλαιαγορά με εκδόσεις ομολόγων προκειμένου να αντλήσουν κεφάλαια.

Με τη σταδιακή αποκλιμάκωση των επιτοκίων, οι εταιρικές ομολογιακές εκδόσεις θα λειτουργήσουν ως συμπληρωματική επενδυτική επιλογή στις καταθέσεις.

Έτσι, οι επενδυτές έχουν τη δυνατότητα να συμμετέχουν στις ομολογιακές εκδόσεις των εταιριών με μικρά ποσά, χωρίς να απαιτείται minimum ποσό επένδυσης (συνήθως 100.000 €) να προσδοκούν τόσο κεφαλαιακά κέρδη από την ανατίμηση των εταιρικών ομόλογων όσο και τακτικό εισόδημα από τα κουπόνια που προσφέρουν.