A- A+
Πτώση των τιμών των κατοικιών κατά 14% αναμένει για την ελληνική αγορά ο οίκος Fitch
Την εκτίμηση ότι οι τιμές των ακινήτων στην Ελλάδα θα συνεχίσουν να υποχωρούν και το 20014, διατυπώνει σε νέα του ανάλυσή του ο οίκος αξιολόγησης Fitch. Πού στηρίζονται οι προβλέψεις του.

Όπως επισημαίνουν οι οικονομολόγοι του οίκου η πτώση των τιμών πώλησης των ακινήτων θα συνεχιστεί και το 2014, καταγράφοντας πτώση σε σχέση με πέρυσι κατά περίπου 14%.

Με βάση τα στοιχεία γ΄ τριμήνου 2013 που είναι διαθέσιμα, οι μέσες τιμές των ακινήτων έχουν υποχωρήσει μέχρι σήμερα κατά 32,7% από το υψηλότερο σημείο που βρέθηκαν προ κρίσης και μέχρι το τέλος του 2014 το ποσοστό της πτώσης θα φτάσει στο 42%, σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης.

Αγορά νέας κατοικίας

Η Fitch τονίζει ότι η απόφαση της κυβέρνησης να επεκτείνει για ένα χρόνο την προστασία της πρώτης κατοικίας θα αφαιρέσει πίεση από την αγορά στο σκέλος της προσφοράς.

Μάλιστα, εκτιμά ότι η δυνατότητα αγοράς νέας κατοικίας έχει βελτιωθεί, ως αποτέλεσμα της πτώσης των τιμών και του περιβάλλοντος χαμηλών επιτοκίων.

Ωστόσο, αναμένει ότι και το 2014 η αγορά θα παραμείνει «εξαρθρωμένη» με χαμηλό όγκο συναλλαγών και αναιμική ζήτηση. Σε σχέση με τα μη εξυπηρετούμενα στεγαστικά δάνεια, εκτιμά ότι η κορύφωσή της θα γίνει το 2015.