A- A+
Ξανασχεδιάζουν μπόνους για τους χρήστες καρτών στο «κυνήγι» του ΦΠΑ στο υτπουργείο Οικονομικών
Στην παροχή κινήτρων στους καταναλωτές για τη χρήση καρτών στις αγορές τους, επανεξετάζουν στο υπουργείο Οικονομικών, με στόχο την αύξηση και την ταχύτερη είσπραξη των εσόδων από ΦΠΑ.

Μέχρι στιγμής το μόνο σίγουρο είναι ότι οι φορολογούμενοι εάν συλλέγουν αποδείξεις μπορούν να κερδίσουν έκπτωση επί του φόρου που θα πληρώσουν έως και 2.100 ευρώ.

Για να πετύχουν τη μέγιστη δυνατή έκπτωση για τα εισοδήματα του 2014, θα πρέπει να συγκεντρώσουν αποδείξεις αξίας ίσης με το 10% των ακαθάριστων εισοδημάτων τους έναντι 25% που ίσχυε πέρυσι.

Δηλαδή το υπουργείο Οικονομικών αντί να δημιουργήσει περισσότερα κίνητρα ή αντικίνητρα (ποινές) για να αυξήσει τη συλλογή αποδείξεων, μείωσε την αξία των παραστατικών που πρέπει να συγκεντρωθούν.

Σε πρώτη φάση υπήρχε η αίσθηση ότι μετά τη μείωση του ποσοστού στο 10%, θα περιορίζονταν οι αποδεκτές αποδείξεις μόνο στους κλάδους με υψηλά επίπεδα φοροδιαφυγής. Τελικώς, δεν ανακοινώθηκε τίποτε, άρα μετρούν όλες οι αποδείξεις.

Τα νέα σχέδια

Από το υπουργείο Οικονομικών διαρρέουν τώρα ότι ξανασκέφτονται να βάλουν από φέτος στο «παιχνίδι» των αποδείξεων τις κάρτες, χρεωστικές ή πιστωτικές.

Η χρήση τους διασφαλίζει, πρώτον, ότι η επιχείρηση θα κόψει απόδειξη, καθώς με έναν απλό έλεγχο θα πιαστεί στην «τσιμπίδα» της εφορίας εάν δεν το κάνει και δεύτερον, υπάρχει η δυνατότητα κατευθείαν είσπραξης του ΦΠΑ.

Δηλαδή, η τράπεζα θα παρακρατεί από τη δαπάνη του καταναλωτή το ποσό του ΦΠΑ, προκειμένου να το καταβάλλει στο δημόσιο ταμείο, και το «καθαρό» κομμάτι της αγοράς θα αποδίδεται στην επιχείρηση.

Τα κίνητρα

Για να φτάσουν ωστόσο στο σημείο οι καταναλωτές να προτιμούν τη χρήση των καρτών αντί των μετρητών (και της πιθανής έκπτωσης από το κατάστημα λόγω μη έκδοσης απόδειξης), θα πρέπει να έχουν σοβαρό κίνητρο.

Κατά καιρούς έχουν πέσει στο «τραπέζι» διάφορες ιδέες, καμία ωστόσο δεν προχώρησε. Για παράδειγμα συζητήθηκε η επιστροφή μέρους του ΦΠΑ στους καταναλωτές ή η γενναία επιστροφή φόρου, ανάλογα με το ύψος των αγορών με κάρτα.

Αναμένονται οι αποφάσεις του υπουργείου Οικονομικών για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και της φοροαποφυγής...