A- A+
ΤΠΔ: Ρύθμισε 32.000 στεγαστικά δάνεια μετά το ξέσπασμα της κρίσης
Στη ρύθμιση 32.000 στεγαστικών δανείων έχει προχωρήσει τα τελευταία χρόνια το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων (ΤΠΔ), ελαφρύνοντας τις μηνιαίες δόσεις που πληρώνουν οι πελάτες του.

Πρόκειται για ρυθμίσεις που περιλαμβάνουν ανάλογα με την περίπτωση επιμήκυνση μέχρι 40 έτη, μερική καταβολή των δόσεων μέχρι 5 έτη ή ακόμη κι αναστολή εξυπηρέτησης για 2 έτη σε εξαιρετικές περιπτώσεις.

Τούτο προκύπτει από έγγραφο του υπουργείου Οικονομικών που διαβιβάστηκε στη Βουλή με αφορμή επερώτηση βουλευτών της ΝΔ αναφορικά με καταγγελίες ότι ξένο fund αγόρασε από το ταμείο «κόκκινα δάνεια» και ότι η αγορά έγινε στο 20% περίπου της ονομαστικής τους αξίας.

Η καταγγελία

«Οι καταγγελίες ότι ξένο fund αγόρασε από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, αφενός κόκκινα δάνεια πελατών του και αφετέρου ότι η αγορά έγινε στο 20% περίπου της πραγματικής αξίας του δανείου, είναι παντελώς αβάσιμες και αναληθείς», αναφέρεται στο έγγραφο.

Ωστόσο, γίνεται γνωστό ότι το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων σε εφαρμογή νόμου (Ν. 3453/2006) και σε εφαρμογή υπουργικών αποφάσεων, πραγματοποίησε το 2006 μεταβίβαση και τιτλοποίηση απαιτήσεων από χορηγηθέντα, έως την 1η Ιουλίου 2004, στεγαστικά δάνεια ισοδύναμης αξίας 950 εκατ. ευρώ στην εταιρεία ειδικού σκοπού με την επωνυμία Grifonas Finance No1 PLC και έδρα το Λονδίνο, που δημιουργήθηκε για το σκοπό της τιτλοποίησης.

Το ποσό των 950 εκατομμυρίων ευρώ αντιστοιχούσε στο 100% του άληκτου υπολοίπου κεφαλαίου των μεταβιβασθέντων δανείων κατά τη χρονική στιγμή της μεταβίβασης.

Οι ρυθμίσεις

Το Ταμείο προσφέρει μόνιμες λύσεις για τη μείωση της δόσης των στεγαστικών δανείων που έχει χορηγήσει, υπό την προϋπόθεση βέβαια το δάνειο να μην έχει τιτλοποιηθεί.

Σε αυτήν την περίπτωση, η διαδικασία είναι χρονοβόρος, καθώς η τράπεζα θα πρέπει πριν τη ρύθμιση να αντικαταστήσει το δάνειο στο ομόλογο που έχει εκδώσει.

Το ΤΠΔ έχει ανακοινώσει ότι θα παρέχονται στους πελάτες του οι ακόλουθες λύσεις:

Α. ΕΠΙΜΗΚΥΝΣΗ ΤΗΣ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ ΑΠΟΠΛΗΡΩΜΗΣ

1. ΣΤΕΓΑΣΤΙΚΑ ΔΑΝΕΙΑ (ΓΙΑ ΑΓΟΡΑ, ΑΝΕΓΕΡΣΗ, ΑΠΟΠΕΡΑΤΩΣΗ):

Κατά πέντε (5) ή δέκα (10) έτη και σε κάθε περίπτωση η συνολική διάρκεια εξόφλησης του δανείου δεν θα υπερβαίνει τα 40 έτη.

2. ΕΝΥΠΟΘΗΚΑ ΕΠΙΣΚΕΥΑΣΤΙΚΑ ΔΑΝΕΙΑ:

Κατά πέντε (5) ή δέκα (10) έτη και σε κάθε περίπτωση η συνολική διάρκεια εξόφλησης του δανείου δεν θα υπερβαίνει τα 26 έτη.

3. ΔΑΝΕΙΑ ΜΙΚΡΟΕΠΙΣΚΕΥΩΝ – ΜΙΚΡΟΒΕΛΤΙΩΣΕΩΝ:

Κατά πέντε (5) έτη και σε κάθε περίπτωση η συνολική διάρκεια εξόφλησης του δανείου δεν θα υπερβαίνει τα 15 έτη.

Ειδικές περιπτώσεις επιμήκυνσης κατά διαφορετικό αριθμό ετών ,από 1 έως 9 στα ενυπόθηκα στεγαστικά και επισκευαστικά δάνεια και από 1 έως 4 στα δάνεια μικροεπισκευών -μικροβελτιώσεων, θα εξετάζονται αν η ηλικία του δανειολήπτη στη λήξη του δανείου δεν επιτρέπει την ως άνω επιμήκυνση κατά 5 ή 10 έτη ακριβώς ανάλογα με το είδος του δανείου.

Β. ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΠΛΗΡΩΜΗΣ ΔΟΣΗΣ

Εφόσον υπάρχει πρόδηλη αδυναμία ανταπόκρισης του δανειολήπτη στις δανειακές υποχρεώσεις, είναι δυνατή η εξέταση από το Δ.Σ.-κατά περίπτωση- αιτημάτων αναστολής εξυπηρέτησης του δανείου- όχι πέραν των 2 ετών, με επιμήκυνση της διάρκειας και με κατά περίπτωση καταβολή ή κεφαλαιοποίηση των τόκων της περιόδου αναστολής.