A- A+
Επιδότηση έως 65% για επενδύσεις στη μεταποίηση και εμπορία γεωργικών προϊόντων
Ενισχύσεις υπό μορφή επιδότησης που φτάνουν ως το 65% της επένδυσης για μονάδες μεταποίησης και εμπορίας γεωργικών προϊόντων, προσφέρει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

Η επιχορήγηση προσφέρεται μέσω του μέτρου 123A, το οποίο αφορά επενδύσεις επιχειρήσεων με αντικείμενο δραστηριότητας την μεταποίηση και εμπορία πρωτογενών γεωργικών προϊόντων με στόχο την αύξηση της ανταγωνιστικότητας και της προστιθέμενης αξίας των προϊόντων αυτών.

Συγκεκριμένα η δράση αφορά στην ενίσχυση επενδύσεων στους παρακάτω τομείς:

• Κρέας
• Γάλα
• Αυγά και Πουλερικά
• Μέλι
• Σηροτροφία και άλλα είδη
• Δημητριακά
• Ελαιούχα προϊόντα
• Οίνος
• Οπωροκηπευτικά
• Άνθη
• Ζωοτροφές
• Σπόροι και πολλαπλασιαστικό υλικό
• Φαρμακευτικά και αρωματικά φυτά

Τι επιδοτείται

Το Μέτρο 123A χρηματοδοτεί:

α) Τη διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου.

β) Την κατασκευή ή τη βελτίωση ακινήτων.

γ) Την προμήθεια και εγκατάσταση νέου μηχανολογικού εξοπλισμού, συμπεριλαμβανομένου και του λογισμικού πληροφορικής και του εξοπλισμού των εργαστηρίων στο βαθμό που εξυπηρετεί την λειτουργία της μονάδας, περιλαμβανομένης της χρηματοδοτικής μίσθωσης

δ) Τις εγκαταστάσεις επεξεργασίας αποβλήτων όχι ως μεμονωμένη δράση αλλά ως τμήμα της συνολικής παραγωγικής επένδυσης.

ε) Την αγορά καινούργιων οχημάτων – ισοθερμικών βυτίων, αναγκαίων για τη μεταφορά του γάλακτος προς τον χώρο τυποποίησης–μεταποίησης, καθώς και την αγορά καινούργιων οχημάτων ψυγείων μόνο για τα νησιά του Αιγαίου και του Ιονίου Πελάγους.

στ) Την αγορά οχημάτων για τη μεταφορά των ζωικών υποπροϊόντων και πτωμάτων στο πλαίσιο της δράσης που αφορά σε ίδρυση, επέκταση και εκσυγχρονισμό μονάδων αδρανοποίησης υποπροϊόντων σφαγής.

ζ) Τα γενικά έξοδα μέχρι 5% του συνόλου του προϋπολογισμού, όπως αμοιβές μηχανικών, συμβούλων, και άδειες πέραν των παραπάνω δαπανών.

η) Τα απρόβλεπτα ενισχύονται μέχρι 5% του συνόλου του προϋπολογισμού της αίτησης ενίσχυσης εφόσον αφορούν επιλέξιμες δαπάνες.

θ) Δαπάνες για μελέτες σκοπιμότητας, δαπάνες για τη δημιουργία αναγνωρίσιμου σήματος (ετικέτας) του προϊόντος, απόκτηση διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας, έρευνα αγοράς για τη διαμόρφωση της εικόνας του προϊόντος (συσκευασία, σήμανση) καθώς και οι δαπάνες κατασκευής και ανάρτησης επεξηγηματικής πινακίδας ή διαφημιστικού πλαισίου στην τοποθεσία υλοποίησης της επένδυσης.

ι) Την απόκτηση πιστοποιητικών από αρμόδιους οργανισμούς (όπως ISO, HACCPκλπ).

ια) Την αγορά fax, τηλεφωνικών εγκαταστάσεων, δικτύων ενδοεπικοινωνίας και ηλεκτρονικών υπολογιστών, συμπεριλαμβανομένου του απαραίτητου για τη λειτουργία της επένδυσης λογισμικού, φωτοτυπικών και συστημάτων ασφαλείας των εγκαταστάσεων.

ιβ) Την κατασκευή της κατοικίας φύλαξης των εγκαταστάσεων μέχρι του ποσού των 50.000 €.

ιγ) Τα έξοδα για την κατασκευή γεώτρησης προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι ανάγκες της μονάδας.

ιδ) Στο πλαίσιο των δράσεων που αφορούν σε ιδρύσεις σφαγείων ή / και εκσυγχρονισμού–συμπλήρωσης υφιστάμενης σφαγειοτεχνικής υποδομής θεωρείται επιλέξιμη δαπάνη η προμήθεια μηχανολογικού εξοπλισμού για την εφαρμογή της σύμφωνα με τα οριζόμενα στις αποφάσεις της Επιτροπής της 17/07/89 αριθ.89/449/ΕΟΚ και της 25ης/10/10 αριθ.2010/642/ΕΕ.

Ποιοι επιδοτούνται

Δικαιούχοι του προγράμματος είναι πολύ μικρές, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις καθώς και επιχειρήσεις που απασχολούν λιγότερους από 750 υπαλλήλους ή έχουν κύκλο εργασιών μικρότερο των 200 εκατ. ευρώ. Επίσης οι επιχειρήσεις, ανεξαρτήτου μεγέθους, στα μικρά νησιά του Αιγαίου.

Δικαιούχοι είναι Ατομικές Επιχειρήσεις και τα Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου, ΑΕ, ΕΠΕ, ΟΕ, ΕΕ., ΙΚΕ, Προσωπικές εταιρείες του εμπορικού νόμου, Αγροτικές Συνεταιριστικές Οργανώσεις κάθε βαθμίδας, Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις, Δημοτικές Επιχειρήσεις, οι οποίες λειτουργούν σύμφωνα με τις διατάξεις της εμπορικής και φορολογικής νομοθεσίας, που τελικά επιβαρύνονται με το κόστος της πραγματοποίησης του σχεδίου.

Μπορούν να υποβάλλουν αίτηση οι εταιρείες που έχουν συσταθεί πριν την ημερομηνία υποβολής της αίτησης ενίσχυσης. Σημειώνεται ότι το ύψος των ιδίων κεφαλαίων δεν μπορεί να είναι μικρότερο του 25% του αιτούμενου κόστους πραγματοποίησης της επένδυσης.

Τα ποσοστά επιδότησης

Το ποσό της Δημόσιας Δαπάνης της πρόσκλησης ανέρχεται σε 100.000.000€ και διατίθεται ως εξής:

• 80% των πόρων σε αιτήσεις ενίσχυσης προϋπολογισμού από 100.000€ μέχρι 5.000.000€,
• 20% των πόρων σε αιτήσεις ενίσχυσης προϋπολογισμού μεγαλύτερου των 5.000.000€ και μέχρι 10.000.000€

Αναλυτικότερα, τα ποσοστά επιδότησης διαμορφώνονται ως εξής:

Υποβολή αιτήσεων

Οι δικαιούχοι μπορούν να υποβάλλουν αιτήσεις ενίσχυσης στο ανωτέρω Μέτρο καθ΄ όλη τη διάρκεια ισχύος του Π.Α.Α. της Δ΄ Προγραμματικής Περιόδου μέχρι εξαντλήσεως των διαθέσιμων πιστώσεων και δύνανται, εάν το επιθυμούν, να ξεκινήσουν τις εργασίες υλοποίησης με δική τους ευθύνη, από την ημερομηνία ηλεκτρονικής υποβολής της αίτησης ενίσχυσης

Οι αιτήσεις ενίσχυσης αξιολογούνται με σειρά προτεραιότητας, μετά την ηλεκτρονική και έντυπη υποβολή τους. Με σειρά προτεραιότητας πραγματοποιείται κι η δέσμευση των διαθέσιμων πιστώσεων, για τις αιτήσεις ενίσχυσης που πληρούν τις προϋποθέσεις ένταξης.