A- A+
Ανοιχτό το ενδεχόμενο παράτασης στην προθεσμία για τις αιτήσεις προστασίας της α΄κατοικίας
Ανοιχτό άφησε ο υφυπουργός Ανάπτυξης Αθ. Σκορδάς το ενδεχόμενο παράτασης, εφόσον αυτό κριθεί απαραίτητο, στην προθεσμία υποβολής αιτήσεων από δανειολήπτες για την προστασία της κατοικίας τους.

Ο λόγος γίνεται για το νέο προστατευτικό πλαίσιο, που παρέχει τη δυνατότητα σε όσους έχουν πάρει στεγαστικό δάνειο να μειώσουν τη μηνιαία δόση που πληρώνουν έως και το 10% του καθαρού τους εισοδήματος για όλο το 2014, χωρίς τον κίνδυνο πλειστηριασμού της α΄ κατοικίας τους.

Η προθεσμία για την υποβολή της αίτησης και των απαραίτητων δικαιολογητικών στις τράπεζες λήγει στις 31/1, ωστόσο υπάρχουν καταγγελίες ότι κάποια καταστήματα δε δέχονται τα σχετικά αιτήματα.

Η παράταση

Μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ-ΜΠΕ), ο κ. Σκορδάς σημείωσε ότι «δε θα γίνει ανεκτή από την κυβέρνηση η υπονόμευση της εφαρμογής του νέου νόμου για την προστασία των κόκκινων δανειοληπτών από τους πλειστηριασμούς».

Όπως είπε, υπήρξαν καταγγελίες από πολλούς δανειολήπτες ότι δεν μπορούσαν να υποβάλουν τα δικαιολογητικά τους στις τράπεζες «Αμέσως επικοινωνήσαμε και με την Ένωση Τραπεζών και με τις επιμέρους διοικήσεις των τραπεζών, ώστε να λυθεί το θέμα και σε κάθε περίπτωση, θα υπογραμμίσω, ότι είτε από άγνοια, είτε από αμέλεια, ή πρόθεση, δεν θα γίνει ανεκτή από την κυβέρνηση η υπονόμευση αυτής της πρωτοβουλίας, αυτής της ρύθμισης» σημείωσε σχετικά.

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο να δοθεί άτυπη παράταση από τις τράπεζες μετά τη λήξη της προθεσμίας στις 31 Ιανουαρίου, ο κ. Σκορδάς καθιστά σαφές ότι «εάν για οποιοδήποτε λόγο, πλησιάζοντας προς το τέλος αυτής της προθεσμίας, διαπιστωθεί ανάγκη να επανεξετασθεί το διάστημα ισχύος της, θα το συζητήσουμε και με την Ένωση Τραπεζών και πάντα έχει τη δυνατότητα η κυβέρνηση να προχωρήσει σε μια νομοθετική πρωτοβουλία».

Οι προϋποθέσεις

Υπενθυμίζεται ότι μέχρι και το τέλος του 2014 προστατεύεται έναντι των κατασχέσεων η α΄ κατοικία, εφόσον πληρούνται συγκεκριμένες προϋποθέσεις και ο δανειολήπτης καταβάλει στην τράπεζα μία ελάχιστη δόση που ξεκινά από το 10% του καθαρού του εισοδήματος.

Ειδικότερα, παρατείνεται μέχρι το τέλος του 2014 (έως 31-12-2014) η απαγόρευση των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας υπό τις εξής προϋποθέσεις και κριτήρια, τα οποία θα πρέπει να πληρούνται σωρευτικά:

  • Αντικειμενική αξία της πρώτης κατοικίας: Δε θα πρέπει να υπερβαίνει τις 200.000 ευρώ,
  • Ετήσιο καθαρό οικογενειακό εισόδημα: Έως 35.000 ευρώ, δηλαδή χωρίς τις κρατήσεις για ασφαλιστικά ταμεία, φόρο εισοδήματος και εισφορά αλληλεγγύης. Το μεικτό φθάνει περίπου στα 50.000 ευρώ.
  • Συνολική αξία ακίνητης και κινητής περιουσίας: Δεν πρέπει να υπερβαίνει τις 270.000 ευρώ: Από το ποσό αυτό το σύνολο των καταθέσεων και άλλων κινητών αξιών του οφειλέτη δεν πρέπει να υπερβαίνει τις 15.000 ευρώ.

Για οικογένειες με 3 παιδιά και πάνω ή για άτομα με αναπηρία άνω του 67%, και όσους βαρύνονται φορολογικά από άτομα με αναπηρία άνω του 67%, τα παραπάνω όρια των προϋποθέσεων (αντικειμενική αξία πρώτης κατοικίας, εισόδημα, περιουσία) προσαυξάνονται κατά 10%.

Δηλαδή η αντικειμενική αξία της πρώτης κατοικίας ορίζεται στις 220.000 ευρώ, το ετήσιο καθαρό οικογενειακό εισόδημα στις 38.500 ευρώ, η συνολική κινητή και ακίνητη περιουσία σε 297.000 ευρώ και οι καταθέσεις να μην είναι πάνω από 16.500 ευρώ.

Οι νέες μηνιαίες δόσεις

Για να μπορέσει ωστόσο κάποιος να αποφύγει τον πλειστηριασμό, θα πρέπει να καταβάλλει μία ελάχιστη δόση, το ύψος της οποίας εξαρτάται από το ύψος του εισοδήματός του και την οικογενειακή του κατάσταση.

Μισθωτοί και συνταξιούχοι θα καταβάλουν ετήσια δόση ίση με 10% του καθαρού εισοδήματός τους εφόσον αυτό φτάνει μέχρι τις 15.000 ευρώ. Για εισοδήματα άνω των 15.000 ευρώ, καταβάλλεται ετήσια δόση 1.500 ευρώ + 20% του υπερβάλλοντος εισοδήματος από τις 15.000 ευρώ.

Αναλυτικότερα, ανάλογα με το ετήσιο εισόδημα οι δόσεις διαμορφώνονται ως εξής:

Σημειώνεται ότι για ελεύθερους επαγγελματίες η νέα μηνιαία δόση δε μπορεί να είναι χαμηλότερη του 20% της τελευταίας ενήμερης δόσης τους, στην περίπτωση που η ελάχιστη δόση με βάση τον παραπάνω υπολογισμό διαμορφώνεται σε χαμηλότερα επίπεδα.