A- A+
Αλλάζει ξανά το σύστημα υποβολής δηλώσεων ΦΠΑ - Πρόστιμα «φωτιά» για ...ξεχασιάρηδες
Με βαρύτατα πρόστιμα που μπορεί να φτάσουν ακόμη και τις 10.000 ευρώ για μία παράβαση, θα τιμωρούνται όσες επιχειρήσεις «ξεχνούν» να υποβάλλουν δήλωση ΦΠΑ. Αλλαγή και με τις δόσεις πληρωμής του.

Η νέα νομοθεσία ισχύει από την 1η Ιανουαρίου με στόχο να δημιουργήσει ισχυρά αντικίνητρα για τη μη υποβολή περιοδικής δήλωσης ΦΠΑ.

Ειδικότερα, στην περίπτωση μη υποβολής ή εκπρόθεσμης υποβολής δήλωσης ΦΠΑ, ΦΜΥ, Φόρου Ελευθέρων Επαγγελματιών προβλέπονται τα ακόλουθα πρόστιμα:

  • Για υπόχρεους με απλογραφικά (πρώην Β΄ κατηγορίας)

· 1.000 ευρώ για την πρώτη παράβαση
· 2.000 ευρώ για τη δεύτερη εντός πενταετίας
· 4.000 ευρώ για την τρίτη εντός πενταετίας

  • Για υπόχρεους με διπλογραφικά βιβλία (πρώην Γ΄κατηγορίας)

· 2.500 ευρώ για την πρώτη παράβαση
· 5.000 ευρώ για τη δεύτερη εντός πενταετίας
· 10.000 ευρώ για την τρίτη εντός πενταετίας

Αν η δήλωση είναι χρεωστική εκτός από το πρόστιμο επιβάλλεται και διπλασιασμός του οφειλόμενου φόρου

Καθυστέρηση πληρωμής

Από την άλλη πλευρά, προβλέπονται πρόστιμα σε περίπτωση καθυστέρησης της πληρωμής του φόρου που βεβαιώνεται. Οι ποινές είναι οι εξής:

· 10% επί της αρχικής οφειλής μετά την πάροδο διμήνου
· 20% μετά την πάροδο έτους
· 30% μετά την πάροδο δύο ετών
· Παράλληλα από τον πρώτο μήνα όπου η οφειλή γίνεται ληξιπρόθεσμη αρχίζει να τρέχει και ετήσιο επιτόκιο 8,76%.

Αλλαγές στις δηλώσεις

Σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Οικονομικών, εξετάζεται η εκ νέου αλλαγή του συστήματος υποβολής των δηλώσεων ΦΠΑ.

Ειδικότερα, νέα καταληκτική ημερομηνία υποβολής των δηλώσεων θα είναι η 26η κάθε μήνα κι όχι η 20η, όπως ισχύει σήμερα μετά την τελευταία αλλαγή της σχετικής νομοθεσίας.

Έτσι, η επιχείρηση θα μπορεί να καταβάλει το ΦΠΑ με δύο τρόπους:

  • Εφάπαξ μέχρι το τέλος του ίδιου μήνα υποβολής της δήλωσης χωρίς καμία επιβάρυνση
  • Σε δύο δόσεις, μία στο τέλος του μήνα υποβολής της δήλωσης και μία στο τέλος του επόμενου μήνα, με προσαύξηση 2% στη δεύτερη δόση

Τι συμφέρει

Πάντως, δεδομένων των επιβαρύνσεων και των προστίμων που ισχύουν για την εμπρόθεσμη πληρωμή φόρων, συμφέρει περισσότερο η επιλογή της εφάπαξ πληρωμής και η εξόφληση του ποσού τμηματικά εντός ενός διμήνου.

Για παράδειγμα, εάν ο ΦΠΑ που θα δηλωθεί στις 26 Φεβρουαρίου ανέρχεται στις 2.000 ευρώ, η επιχείρηση έχει τρεις επιλογές για την πληρωμή του:

- Εφάπαξ πληρωμή των 2.000 ευρώ την τελευταία εργάσιμη του Φεβρουαρίου

- Πληρωμή των 1.000 ευρώ την τελευταία εργάσιμη του Φεβρουαρίου και 1.020 ευρώ (προσαύξηση 2%) στο τέλος Μαρτίου

- Επιλογή της εφάπαξ πληρωμής, αλλά καταβολή μικρότερου ποσού, έστω 1.000 ευρώ στο τέλος Φεβρουαρίου και στη συνέχεια εξόφληση του υπολοίπου 1.007,3 ευρώ (προσαύξηση βάση ετήσια επιτοκίου 8,76%) μέχρι το τέλος Μαρτίου

Στην τελευταία περίπτωση η επιβάρυνση για τον οφειλέτη είναι μικρότερη, καθώς το μηνιαίο επιτόκιο επιβάρυνσης της ληξιπρόθεσμης οφειλής ανέρχεται σε 0,73% έναντι 2% στην περίπτωση που επιλεγεί η εξόφληση του ΦΠΑ με το σύστημα των δόσεων.