A- A+
ΟΑΕΔ: Νέο πρόγραμμα επιδότησης νέων ανέργων με 10.000 ευρώ για το άνοιγμα επιχειρήσεις
Ένα νέο πρόγραμμα προώθησης στην απασχόληση μέσω της οικονομικής ενίσχυσης ως του ποσού των 10.000 ευρώ, επιχειρηματικών πρωτοβουλιών ανέργων νέων ηλικίας 18 έως 35 ετών, προκήρυξε ο ΟΑΕΔ.

Προτεραιότητα θα δοθεί στους ανέργους νέους που θα αναπτύξουν δραστηριότητα, η οποία απαιτεί την ενεργή απασχόληση και παρουσία τους σε κλάδους και τομείς της οικονομίας που ενσωματώνουν την καινοτομία.

Δικαιούχοι του προγράμματος θα είναι άτομα ηλικίας 18 - 35 ετών που έχουν την ιδιότητα του ανέργου και έχουν παρακολουθήσει το πρόγραμμα συμβουλευτικής επιχειρηματικότητας του ΟΑΕΔ.

Καινοτομία ορίζεται ως «η εφαρμοσμένη χρήση της γνώσης με σκοπό την παραγωγή ή/και παροχή νέων ή ουσιαστικά βελτιωμένων προϊόντων, διαδικασιών ή/και υπηρεσιών που βρίσκουν άμεσης παραγωγικής, χρηστικής ή/και εμπορικής εφαρμογής».

Εναλλακτικά μπορεί να ορισθεί ότι η καινοτομία συνίσταται στην παραγωγή, την αφομοίωση και την εκμετάλλευση με επιτυχία των νέων επιτευγμάτων ή ιδεών στον οικονομικό και κοινωνικό τομέα.

Η επιχορήγηση

Η διάρκεια της επιχορήγησης για κάθε νέο ελεύθερο επαγγελματία που υπάγεται στο πρόγραμμα ορίζεται σε 12 μήνες και το ποσό επιχορήγησης καθορίζεται στα 10.000 ευρώ.

Η πρώτη δόση, ύψους 4.000 ευρώ, καταβάλλεται μετά την έκδοση της απόφασης υπαγωγής και τα υπόλοιπα 6.000 ευρώ σε δύο ισόποσες δόσεις των 3.000 ευρώ

Στις επιλέξιμες δαπάνες θα περιλαμβάνονται λειτουργικά έξοδα, δαπάνες παροχής υπηρεσιών, αποσβέσεις παγίων, ασφαλιστικές εισφορές, κ.τ.λ.

Προϋποθέσεις συμμετοχής

Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει:

1.1 Να έχουν την ιδιότητα του ανέργου (διαθέτοντας δελτίο ανεργίας σε ισχύ πριν την ημερομηνία έναρξης της δραστηριότητάς τους) και να έχουν ωφεληθεί από τη διαδικασία της εξατομικευμένης παρέμβασης.

1.2. Να έχουν παρακολουθήσει σεμινάριο επιχειρηματικότητας σε Κέντρο Προώθησης της Απασχόλησης (ΚΠΑ2) του ΟΑΕΔ

1.3. Να διαθέτουν αριθμό φορολογικού μητρώου (ΑΦΜ) και (οι άντρες υποψήφιοι) να έχουν εκπληρώσει ή νόμιμα απαλλαγεί από τις στρατιωτικές τους υποχρεώσεις.

1.4. Να είναι ηλικίας 18 έως 35 ετών κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης υπαγωγής στο πρόγραμμα.

1.5. Η έναρξη δραστηριότητας στη ΔΟΥ θα πρέπει να έχει πραγματοποιηθεί από τις 16/12/2013 και μετά. Στο πρόγραμμα δύναται να υποβάλλουν αίτηση υπαγωγής και άνεργοι που δεν έχουν προβεί σε έναρξη δραστηριότητας, με την προϋπόθεση ότι θα προβούν σε έναρξη στη ΔΟΥ το αργότερο εντός δύο (2) μηνών από την γνωστοποίηση της θετικής

1.6. Δύναται να υπαχθούν στο πρόγραμμα ατομικές επιχειρήσεις καθώς επίσης και μέλος (με την προϋπόθεση ότι μετέχει με ποσοστό τουλάχιστον 51% στο εταιρικό κεφάλαιο)

- Ομόρρυθμης Εταιρίας (Ο.Ε.)

- Ετερόρρυθμης Εταιρίας (Ε.Ε.), μόνο για το ομόρρυθμο μέλος της

- Εταιρίας Περιορισμένης Ευθύνης (Ε.Π.Ε.) και

- Ιδιωτικής Κεφαλαιουχικής Εταιρίας (Ι.Κ.Ε.)

Περιοχές επιδότησης

Ως επιλέξιμες γεωγραφικές περιοχές ορίζονται οι έντεκα (11) περιφέρειες της χώρας.

Για την Κρήτη, Ιόνια Νησιά, Β. Αιγαίο, Ανατολική Μακεδονία & Θράκη, Ήπειρος, Θεσσαλία, Δυτική Ελλάδα και Πελοπόννησος επιδοτούνται συνολικά 1.135 θέσεις

Για την Αττική, Κεντρική και Δυτική Μακεδονία επιδοτούνται συνολικά 865 θέσεις

Οι αιτήσεις

Η προθεσμία υποβολής των ηλεκτρονικών αιτήσεων για υπαγωγή στο πρόγραμμα, λήγει αυτόματα μέσω του ηλεκτρονικού συστήματος αιτήσεων, ύστερα από την πλήρωση των κατανεμηθεισών θέσεων.

Μετά την αυτόματη λήξη της αναφερόμενης προθεσμίας, συνεχίζεται η υποβολή των αιτήσεων για αριθμό θέσεων που αντιστοιχεί μέχρι το 50% των αρχικά κατανεμηθεισών θέσεων.