A- A+
ΕΚΤ: Αυξήθηκαν το β΄ εξάμηνο του 2013 τα πλαστά ευρώ - 20άρικα και 50άρικα τα πιο επικίνδυνα
Αύξηση κατά 11,4% σε σχέση με το πρώτο μισό του 2013 σημείωσε ο αριθμός των τραπεζογραμματίων που αποσύρθηκαν στο β΄ εξάμηνο της περυσινής χρονιάς, φτάνοντας συνολικά τα 353.000.

Αν και πρόκειται για μια πολύ μικρή ποσότητα εάν αναλογιστούμε ότι ανά πάσα στιγμή βρίσκονται σε κυκλοφορία περισσότερα από 15 δισεκατομμύρια γνήσια τραπεζογραμμάτια, η ΕΚΤ συστήνει στους καταναλωτές να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στις συναλλαγές τους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η κεντρική τράπεζα, πάνω από το 75% των πλαστών τραπεζογραμματίων είναι τραπεζογραμμάτια των 20 και των 50 ευρώ. Από την άλλη πλευρά, η ποσότητα των πλαστών τραπεζογραμματίων των 10 ευρώ αυξήθηκε μεν, αλλά δεν υπερβαίνει το 6,3% επί του συνόλου.

Κινήσεις προστασίας

Προκειμένου να παραμείνει ένα βήμα μπροστά από τους παραχαράκτες, το Ευρωσύστημα παρουσίασε τη Δευτέρα το νέο αναβαθμισμένο τραπεζογραμμάτιο των 10 ευρώ, που αποτελεί το δεύτερο τραπεζογραμμάτιο της σειράς «Ευρώπη».

Η γνησιότητα όλων των τραπεζογραμματίων ευρώ μπορεί να επαληθευτεί με την απλή μέθοδο των τριών ελέγχων: «έλεγχος με την αφή, οπτικός έλεγχος και εξέταση υπό γωνία».

Όποιος υποπτεύεται ότι έχει λάβει πλαστό τραπεζογραμμάτιο, θα πρέπει να το συγκρίνει απευθείας με ένα τραπεζογραμμάτιο το οποίο είναι αποδεδειγμένα γνήσιο. Εφόσον οι υποψίες αποδειχθούν βάσιμες, θα πρέπει να ειδοποιηθεί είτε η αστυνομία είτε – σύμφωνα με τις ρυθμίσεις που ισχύουν σε εθνικό επίπεδο – η αντίστοιχη κεντρική τράπεζα.

Τα στατιστικά

Κατά τη διάρκεια του β΄ εξαμήνου του 2013 παρατηρήθηκαν τα εξής:

● Τα τραπεζογραμμάτια των 20 και των 50 ευρώ εξακολουθούν να παρουσιάζουν τα υψηλότερα ποσοστά παραχάραξης. Το ποσοστό των πλαστών τραπεζογραμματίων των 20 ευρώ αυξήθηκε, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό των 50 ευρώ μειώθηκε. Οι δύο αυτές ονομαστικές αξίες αντιστοιχούσαν μαζί στο 78% του συνόλου των πλαστών τραπεζογραμματίων.

● Ο αριθμός των πλαστών τραπεζογραμματίων των 10 ευρώ αυξήθηκε, αλλά και πάλι η συγκεκριμένη ονομαστική αξία αντιστοιχούσε μόλις στο 6,3% του συνόλου.

● Η πλειονότητα (98,0%) των πλαστών τραπεζογραμματίων εντοπίστηκαν σε χώρες της ζώνης του ευρώ, ενώ μόλις 1,5% περίπου εντοπίστηκαν σε κράτη μέλη της ΕΕ που δεν συμμετέχουν στη ζώνη του ευρώ και 0,5% σε άλλα μέρη του κόσμου.