A- A+
Θεοχάρης προς οφειλέτες δημοσίου: «Πληρώνετε άτυπα όσα μπορείτε» ...προς αποφυγή κατασχέσεων
Με την προτροπή «δίνετε άτυπα όσα μπορείτε» προς συνταξιούχο του ΙΚΑ δίνει το στίγμα των προθέσεων της ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών σε σχέση με τις κατασχέσεις, ο γγ. Δημοσίων Εσόδων.

Ο Χάρης Θεοχάρης με μήνυμά του στο twitter προτρέπει στους φορολογουμένους με ληξιπρόθεσμες οφειλές, που αδυνατούν να ανταποκριθούν στις 12 δόσεις της πάγιας ρύθμισης, να πληρώνουν κάθε μήνα όσα μπορούν.

Η απάντηση αυτή δόθηκε σε συνταξιούχο με βεβαιωμένους φόρους 13.000 ευρώ, ο οποίος δεν μπορεί να αποπληρώσει σε 12 μήνες, αλλά σε 24 μήνες, δυνατότητα που δεν του παρέχεται επειδή τα χρέη του δημιουργήθηκαν στο οικονομικό έτος 2013.

Καλή διαγωγή

Το σκεπτικό του υπουργείου Οικονομικών είναι το εξής: Όποιος πληρώνει συστηματικά ακόμη και μικρότερο ποσό από τη δόση που του αναλογεί, τότε το υπουργείο δε θα προχωρά σε κατασχέσεις καταθέσεων ή άλλων περιουσιακών στοιχείων.

Δηλαδή η πρόθεση εξυπηρέτησης των φορολογικών υποχρεώσεων ισοδυναμεί με άτυπο μπλοκάρισμα των διαδικασιών αναγκαστικής είσπραξης

Για να πληρώσει ο φορολογούμενος ό,τι ποσό θέλει, θα πρέπει να εκτυπώσει από το Taxis την ταυτότητα οφειλής, χωρίς να αναγράφεται σε αυτήν το ακριβές ποσό που πρέπει να πληρώσει.

Η συγκεκριμένη δυνατότητα παρέχεται μέσω του Taxis και αποτελεί προϋπόθεση για την εν συνεχεία πληρωμή της οφειλής, αποκλειστικά σε τράπεζες ή στα ΕΛΤΑ.

Κατασχέσεις ακινήτων

Ανακοίνωση για το θέμα των κατασχέσεων εξέδωσε και η καταναλωτική οργάνωση ΕΚΠΟΙΖΩ, η οποία διευκρινίζει ότι «για οφειλές προς το Δημόσιο, η πρώτη κατοικία μπορεί ανά πάσα στιγμή να εκπλειστηριαστεί, γιατί δεν υπάρχει μέριμνα ή ρύθμιση γι' αυτό το θέμα».

Ειδικότερα, η νέα μεταβατική περίοδος προστασίας της α΄ κατοικίας που ψηφίστηκε το Δεκέμβριο ισχύει μόνο για το 2014 και αφορά οφειλές προς τράπεζες.

«Η αναστολή των πλειστηριασμών που επιτυγχάνεται σε αυτήν την περίπτωση έχει ισχύ ενός έτους μόνο και αφορά τις οφειλές προς τις τράπεζες και τους ιδιώτες και σε καμία περίπτωση τις οφειλές προς το Δημόσιο», επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η γενική διευθύντρια της ΕΚΠΟΙΖΩ και πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Καταναλωτών, Παναγιώτα Καλαποθαράκου.