A- A+
Δώρο 5 δισ. ευρώ στις τράπεζες από την ΤτΕ μέσω αναβαλλόμενου φόρου - Τι σημαίνει η απόφαση
Απόφαση με την οποία δίνει τη δυνατότητα προσμέτρησης του συνόλου του αναβαλλόμενου φόρου στα εποπτικά κεφάλαια των πέντε ελληνικών τραπεζών, έλαβε η Τράπεζα της Ελλάδος.

Μέχρι σήμερα ο αναβαλλόμενος φόρος που προσμετράται στους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας των τραπεζών δεν μπορούσε να ξεπεράσει το 20% των εποπτικών κεφαλαίων.

Με αυτήν την παραδοχή, στους ισολογισμούς των τεσσάρων συστημικών τραπεζών (Εθνική, Πειραιώς, Alpha Bank, Eurobank) και της Attica Bank είχε αναγνωριστεί όφελος ύψους 4 δισ. ευρώ, από τα συνολικά 9 δισ. ευρώ του αναβαλλόμενου φόρου.

Μετά από την απόφαση της Τράπεζας της Ελλάδος, οι τράπεζες θα μπορούν να ενισχύσουν τους δείκτες Core Tier (κύριων βασικών ιδίων κεφαλαίων) έως και κατά 5 δισ. ευρώ.

Τα στρες τεστ

Βέβαια, αυτό δε σημαίνει ότι το ποσό αυτό θα ληφθεί υπόψιν και κατά τη διαδικασία των ασκήσεων αντοχής που διενεργεί η Τράπεζα της Ελλάδος.

Για να γίνει κάτι τέτοιο θα πρέπει να δώσει το «πράσινο φως» η τρόικα, η οποία ωστόσο μέχρι σήμερα είναι αντίθετη με τέτοιες πρακτικές για τον ελληνικό τραπεζικό κλάδο, λόγω των κινδύνων στην εγχώρια οικονομία.

Ως εκ τούτου, θα αποτελέσει έκπληξη εάν οι δανειστές δεχθούν να προσμετρηθούν αυτά τα κεφάλαια στους δείκτες Core Tier 1 στο πλαίσιο των στρες τεστ.

Τα αποτελέσματα

Από την άλλη πλευρά πάντως, οι τράπεζες θα μπορούν να εμφανίσουν το όφελος των 5 δισ. ευρώ στα αποτελέσματα του 2013 που θα ανακοινώσουν το επόμενο δίμηνο.

Πρόκειται για μία εξέλιξη που ευνοεί τη Eurobank, η οποία κινδύνευε να χάσει την πρόσβασή της στη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) και να επιστρέψει στα δάνεια της Τράπεζας της Ελλάδος (ELA), τα οποία είναι ακριβότερα.

Κι αυτό διότι ο δείκτης κεφαλαιακής της επάρκειας χωρίς την προσμέτρηση του αναβαλλόμενου φόρου θα έπεφτε κάτω από το ελάχιστο όριο πρόσβασης στις πράξεις κύριας αναχρηματοδότησης της ΕΚΤ.

Σημειώνεται ότι η αλλαγή των σχετικών κανονισμών έγινε προς εναρμόνιση της ελληνικής με την κοινοτική νομοθεσία, η οποία επιτρέπει την αναγνώριση του 100% του αναβαλλόμενου φόρου στα εποπτικά κεφάλαια των τραπεζών.