A- A+
Οκτώ χρόνια θα χρειαστούν για την επαναφορά των εισοδημάτων στα προ κρίσης επίπεδα
Τουλάχιστον οκτώ χρόνια θα χρειαστεί να περάσουν για να επανέλθουν τα εισοδήματα των πολιτών στην Ελλάδα στα επίπεδα που βρίσκονταν πριν από την κρίση. Τι δείχνει μελέτη.

Η Eurobank σε ανάλυσή της αναφέρει πρόσφατη μελέτη των Reinhart & Rogoff (2013) που έδειξε πως οι περιφερειακές οικονομίες της ευρωζώνης (συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας) θα χρειαστούν τουλάχιστον 8 χρόνια μετά την έναρξη της κρίσης για να επανακτήσουν το κατά κεφαλήν εισόδημα που απώλεσαν εξαιτίας της κρίσης.

Η μελέτη έχει βασιστεί στις υπάρχουσες προβλέψεις του ΔΝΤ για τον ρυθμό ανάπτυξης των συγκεκριμένων χωρών. Υπέρβαση των συγκεκριμένων ρυθμών θα συντομέψει τον χρόνο που απαιτείται για την επαναφορά του εισοδήματος στα προ-κρίσης επίπεδα του.

Από την άλλη πλευρά, υστέρηση έναντι των προβλέψεων του ΔΝΤ θα αυξήσει τον χρόνο που χρειάζεται για να φτάσει στα προ-κρίσης επίπεδα το πραγματικό εισόδημα.

Μέχρι στιγμής πάντως μόνον οι ΗΠΑ και η Γερμανία έχουν καταφέρει να φτάσουν το επίπεδο του πραγματικού εισοδήματος που είχαν την περίοδο 2007-2008.

Κανείς άλλωστε, σημειώνουν οι οικονομολόγοι της Eurobank, δεν περιμένει ότι το ποσοστό ανεργίας του 27,4% (σύμφωνα με τα στοιχεία του Σεπτεμβρίου 2013) θα επαλειφθεί σε μερικούς μήνες.

«Για να επιτευχθεί κάτι τέτοιο πέρα από τις απαραίτητες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και την προσέλκυση βιώσιμων επενδύσεων απαιτείται χρόνος» τονίζουν χαρακτηριστικά.