A- A+
Σε προ μνημονίου επίπεδα τα επιτόκια των προθεσμιακών - 11μηνο σερί πτώσης
Πτώση για ενδέκατο συνεχή μήνα σημείωσαν το Νοέμβριο τα επιτόκια των προθεσμιακών καταθέσεων στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα νέα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Τράπεζα της Ελλάδος. Τα στατιστικά.

Πλέον η μέση απόδοση των νέων προθεσμιακών καταθέσεων έχει υποχωρήσει σε επίπεδα που βρίσκονταν λίγο πριν την υπογραφή του μνημονίου, στο τέλος του α΄ τριμήνου του 2010.

Ειδικότερα, το μέσο επιτόκιο των καταθέσεων από νοικοκυριά με συμφωνημένη διάρκεια έως 1 έτος παρουσίασε το Νοέμβριο περαιτέρω πτώση κατά 14 μονάδες βάσης σε σχέση με τον αμέσως προηγούμενο μήνα, διαμορφούμενο σε 2,83%.

Μέσα σε 11 μήνες η μέση απόδοση έχει υποχωρήσει κατά 40% από το 4,70% στο οποίο βρισκόταν το Δεκέμβριο του 2012. Το γεγονός αυτό επηρέασε το κόστος δανεισμού των τραπεζών για το σύνολο των καταθέσεων.

Σύμφωνα με την ΤτΕ, το Νοέμβριο του 2013, το μέσο επιτόκιο στα υφιστάμενα υπόλοιπα των καταθέσεων από νοικοκυριά με συμφωνημένη διάρκεια έως 2 έτη παρουσίασε πτώση κατά 13 μονάδες βάσης στο 3,35%, ενώ το αντίστοιχο επιτόκιο των καταθέσεων από επιχειρήσεις μειώθηκε επίσης κατά 13 μονάδες βάσης στο 3,00%.

Στασιμότητα

Πάντως, όπως έχει ήδη επισημαίνει το Moneyonline.gr με σχετικά δημοσιεύματα, από τον περασμένο Νοέμβριο έως και σήμερα οι μεταβολές στα επιτόκια των λογαριασμών προθεσμίας είναι οριακές.

Ειδικότερα παρατηρείται μία στασιμότητα, η οποία σχετίζεται και με την αναμονή για τα αποτελέσματα των στρες τεστ που διενεργεί αυτήν την περίοδο η Τράπεζα της Ελλάδος.

Εφόσον οι ασκήσεις αυτές δείξουν ότι το σύστημα αντέχει χωρίς να χρειαστεί νέα κεφάλαια, τα επιτόκια των προθεσμιακών καταθέσεων θα συνεχίσουν το επόμενο διάστημα την πτωτική τους πορεία, με στόχο το 2% στο τέλος του 2014.