A- A+
Προθεσμιακές: «Παράθυρο ευκαιρίας» για ένα καλό επιτόκιο εν αναμονή των στρες τεστ
Σταθεροποιητικές τάσεις εμφανίζουν τα επιτόκια των προθεσμιακών καταθέσεων το τελευταίο τρίμηνο, δίνοντας την ευχέρεια στους αποταμιευτές να «κλειδώσουν» ένα ικανοποιητικό επιτόκιο.

Από τη βάση δεδομένων του Moneyonline.gr προκύπτει πως οι αλλαγές που έχουν καταγραφεί από τον περασμένο Νοέμβριο έως και σήμερα είναι ελάχιστες.

Μετά την «κούρσα» μειώσεων που ακολούθησε την επιτυχή ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης στα μέσα του περασμένου καλοκαιριού, τα επιτόκια έχουν σταθεροποιηθεί σε επίπεδα της τάξης του 2% - 3%, ανάλογα με τη διάρκεια, το ποσό της κατάθεσης και φυσικά την τράπεζα.

Οι αιτίες της παύσης

Τραπεζικά στελέχη τονίζουν ότι η στασιμότητα που παρατηρείται το τελευταίο τρίμηνο είναι αποτέλεσμα κυρίως της αναμονής των αποτελεσμάτων των στρες τεστ που διενεργεί αυτήν την περίοδο η Τράπεζα της Ελλάδος.

Όπως εξηγούν, μετά την ολοκλήρωση ενός μεγάλου κύκλου μειώσεων, το επόμενο στοίχημα για τους πέντε ελληνικούς ομίλους αποτελεί η επιτυχία στις συγκεκριμένες ασκήσεις αντοχής. Όπου επιτυχία σημαίνει μηδενικές ή πολύ μικρές κεφαλαιακές ανάγκες.

Εάν η Τράπεζα της Ελλάδος εκτιμήσει ότι είναι επαρκώς κεφαλαιοποιημένοι και δε χρειάζονται νέες αυξήσεις κεφαλαίου, η εμπιστοσύνη στο σύστημα θα ενισχυθεί ακόμη περισσότερο.

Ο νέος στόχος

Έτσι, οι διοικήσεις των τραπεζών θα μπορέσουν να δώσουν το έναυσμα για ένα νέο κύκλο περικοπών στις αποδόσεις, ο οποίος θα ξεκινήσει αμέσως μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των στρες τεστ.

Εάν εξελιχθούν έτσι τα πράγματα και δεν υπάρξουν ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις, μέχρι και το τέλος του 2014 η «οροφή» στα επιτόκια δε θα ξεπερνά το 2% – 2,25%.

Σύμφωνα με τα τελευταία δημοσιευμένα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, τον Οκτώβριο το μέσο επιτόκιο των νέων προθεσμιακών καταθέσεων υποχώρησε κατά 13 μονάδες βάσης στο 2,97%, συμπληρώνοντας έντεκα συνεχείς μήνες πτώσης.

Τελευταία φορά που βρέθηκε σε αυτά τα επίπεδα ήταν τον Απρίλιο του 2010, ένα μήνα πριν την υπογραφή του μνημονίου από την τότε κυβέρνηση.

Μπορείτε να βρείτε την ακριβή απόδοση για τα χρήματά σας με το εργαλείο αναζήτησης προθεσμιακών καταθέσεων του Moneyonline.gr.