A- A+
Κ. Σημίτης: Γιατί παραμένει ανοιχτό το ενδεχόμενο του GRExit για να ...σωθεί το ευρώ
Ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο η Ελλάδα να «θυσιαστεί» για τη διάσωση της ευρωζώνης, εκτιμά ο πρώην Πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, σε άρθρο του που δημοσιεύεται στο «Βήμα της Κυριακής».

Σύμφωνα με την ανάλυσή του, στη Γερμανία, στην Αυστρία, στην Ολλανδία αλλά και σε άλλες χώρες ένα μεγάλο τμήμα του πληθυσμού θεωρεί τη συμπαράσταση προς την Ελλάδα υπερβολική. «Ζητούν την αποχώρηση της Ελλάδας από την ευρωζώνη» αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Σημίτης.

Όπως εξηγεί, «το σενάριο της Ιφιγένειας», η Ελλάδα να θυσιασθεί για να επανέλθει «ούριος άνεμος» στην ευρωζώνη, παραμένει πιθανό. «Ιδίως γιατί το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο και δεν πρόκειται να περιορισθεί το 2020 στο 124% του ΑΕΠ, όπως είναι ο στόχος» προσθέτει ο πρώην Πρωθυπουργός.

Λάθος συνταγή

Στο ίδιο άρθρο αναφέρεται πως η Ενωση έχει χρηματοδοτήσει με διάφορους τρόπους την Ελλάδα ως και τις αρχές του 2013. Το ύψος των πόρων και εγγυήσεων που διατέθηκαν φτάνει τα 340 δισ. περίπου.

«Είναι μια πρωτόγνωρη σε παγκόσμιο επίπεδο χρηματοδότηση. Πραγματοποιήθηκε όμως με τρόπο που προκάλεσε την οικονομική κατάρρευση της χώρας. Τόσο το Ινστιτούτο Bruegel όσο και το ΔΝΤ επισήμαναν ότι τα μέτρα που επιβλήθηκαν από τους δανειστές δεν είχαν μελετηθεί ικανοποιητικά» σημειώνει ο κ. Σημίτης.

Και συμπληρώνει ότι «πολλοί Ελληνες αλλά και πολλοί Πορτογάλοι, Ιταλοί και Ισπανοί θεωρούν ότι η χώρα τους πρέπει να απαλλαγεί το ταχύτερο από την παρουσία των επιτηρητών της Ενωσης και τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει».

Εθνικολαϊκιστικές δυνάμεις

«Οι εθνικολαϊκιστικές δυνάμεις έχουν ενισχυθεί σε πολλές χώρες της Ενωσης και επιδιώκουν να σταματήσουν την ευρωπαϊκή ενοποίηση» τονίζει ο κ. Σημίτης.

Σύμφωνα με το άρθρο του, βουλευτές και πολίτες διαμαρτύρονται με ποια λογική και με ποια νομιμοποίηση «οι Βρυξέλλες» θα καθορίζουν τους μισθούς και τις συντάξεις στις χώρες τους και επισημαίνουν στα κράτη-μέλη τα ελλείμματα του προϋπολογισμού τους και τα υπερβολικά χρέη τους ώστε να μειώσουν τις δαπάνες τους.

«Ομως ήδη με τους νέους κανονισμούς οι έλεγχοι καθίστανται νόμιμοι και μάλιστα προβλέπονται πρόστιμα σε περίπτωση μη συμμόρφωσης στις κοινοτικές επιταγές. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν έχει καταλογίσει μέχρι στιγμής πρόστιμα για να μην ενταθούν οι αντιδράσεις» υπογραμμίζει ο πρώην Πρωθυπουργός.