A- A+
Γ. Προβόπουλος: Κανένα ενδεχόμενο «κουρέματος» καταθέσεων - Μιλά για πολιτικό ρίσκο
Κατηγορηματικός ότι δεν υπάρχει ενδεχόμενο «κουρέματος» καταθέσεων στην Ελλάδα ήταν για μία ακόμη φορά ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιώργος Προβόπουλος. Τι είπε για τους πολιτικούς.

Μιλώντας στο «Πρώτο Θέμα» ο κεντρικός τραπεζίτες τόνισε ότι δεν υπάρχει περίπτωση για «κούρεμα» καταθέσεων στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα και απέδωσε τα σχετικά σενάρια σε «έλλειψη ενημέρωσης, ανευθυνότητα ή δόλο».

Όπως εξήγησε ο κ. Προβόπουλος, οι ελληνικές τράπεζες είναι επαρκώς κεφαλαιοποιημένες, προσθέτοντας ότι το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) διαθέτει επαρκές «μαξιλάρι» ασφαλείας στην περίπτωση που τα στρες τεστ δείξουν που κάποιος όμιλος χρειάζεται πρόσθετα κεφάλαια.

Το πολιτικό ρίσκο

Σε σχέση με την πορεία της ελληνικής οικονομίας υπογράμμισε πως έχει σημειωθεί ουσιαστική πρόοδος, εκτιμώντας πως υπάρχουν οι προϋποθέσεις για να επιστρέψει στην ανάπτυξη.

Πρόσθεσε ωστόσο ότι το 2014 είναι έτος εκλογικών αναμετρήσεων και οι θετικές προβλέψεις μπορεί να «αποδυναμωθούν, αν δεν ακυρωθούν» σε περίπτωση που η πολιτική αντιπαράθεση οξυνθεί περαιτέρω και η πόλωση κορυφωθεί, εντείνοντας την αβεβαιότητα.

Για το λόγο αυτόν υπογραμμίζει ότι σήμερα απαιτείται «η σύμπλευση κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων σε ένα εθνικό σχέδιο εξόδου από την κρίση».