A- A+
Συγχώνευση Eurobank - ΤΤ: Η ασφάλεια των καταθέσεων και η εξυπηρέτηση των πελατών (upd)
Ολοκληρώθηκε την Παρασκευή 27/12 η νομική συγχώνευση της Eurobank με το Νέο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο. Τα σχέδια για την επόμενη ημέρα και τι αλλάζει για τις καταθέσεις στο νέο όμιλο.

Όπως ανακοινώθηκε, ολοκληρώθηκε η νομική συγχώνευση με απορρόφηση από τη Eurobank του Νέου Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, με την καταχώριση στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο της απόφασης του υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, με σεβασμό προς την πελατεία του Νέου Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου και τη μακρόχρονη ιστορία του Ιδρύματος, η οποία είναι συνυφασμένη με την έννοια της αποταμίευσης στη χώρα μας, η Eurobank διατηρεί το δίκτυο καταστημάτων του ως διακριτό δίκτυο υπό το εμπορικό σήμα Νέο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο.

Μέχρι και την ολοκλήρωση της λειτουργικής συγχώνευσης, η ολοκλήρωση της οποίας τοποθετείται τον Απρίλιο του 2014, το δίκτυο του ΤΤ θα λειτουργεί με δικό του αυτόνομο πληροφοριακό σύστημα.

Η ασφάλεια των καταθέσεων

Παρά το γεγονός ότι θα λειτουργούν δύο διαφορετικά δίκτυα, Eurobank και ΤΤ για τα ισχύοντα συστήματα ασφαλείας λογίζονται ως μία ενιαία τράπεζα.

Ως εκ τούτου η προστασία των πρώτων 100.000 ευρώ ανά φυσικό πρόσωπο, όπως αυτή ισχύει από την ελληνική νομοθεσία, υπάρχει για το σύνολο των καταθέσεων που τηρούνται σε λογαριασμούς των δύο σημάτων.

Πρόκειται για μία σημαντική παράμετρο, ενόψει της διαδικασίας του bail-in που θεσμοθετείται σε επίπεδο ΕΕ, σύμφωνα με την οποία σε περιπτώσεις προβληματικών τραπεζών απόλυτα προστατευμένοι είναι οι καταθέτες με αποταμιεύσεις έως 100.000 ευρώ ανά τράπεζα.

Σημειώνεται πάντως πως σε αυτή τη φάση στην Ελλάδα οι διασώσεις τραπεζών γίνονται με τη διασφάλιση του συνόλου των καταθέσεων, ενώ για την υποστήριξη αυτής της διαδικασίας υπάρχει ακόμη απόθεμα κεφαλαίων της τάξης των 8 δισ. ευρώ.

Εξυπηρέτηση πελατών

Εάν είστε πελάτης του Νέου Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, μέχρι τη λειτουργική ενοποίηση θα συνεχίσετε να εξυπηρετείστε αποκλειστικά από τα καταστήματα του δικτύου του, τα καταστήματα των ΕΛΤΑ και το δίκτυο ηλεκτρονικής τραπεζικής ΤΤ e-bank.

Παράλληλα, μπορείτε ήδη να απολαμβάνετε τα πρώτα οφέλη της συγχώνευσης:

Μπορείτε να χρησιμοποιείτε χωρίς χρέωση το σύνολο του δικτύου των ATM Eurobank και Νέου ΤΤ στην Ελλάδα για αναλήψεις μετρητών και ενημέρωση υπολοίπου, με χρήση των χρεωστικών καρτών σας Eurobank και Νέου ΤΤ.

Επίσης, μπορείτε να πραγματοποιείτε χωρίς χρέωση μεταφορές χρημάτων μεταξύ λογαριασμών σε ευρώ ή σε ξένο νόμισμα, δικών σας ή τρίτων, που τηρούνται στη Eurobank και στο Νέο ΤΤ, καθώς και πληρωμή πιστωτικών καρτών, μέσω των καταστημάτων και των ηλεκτρονικών δικτύων Eurobank και Νέου ΤΤ.

Ορισμός νέου γενικού διευθυντή

Εξάλλου, σε συνέχεια της συγχώνευσης, η Eurobank ανακοίνωσε την αναμόρφωση της διοικητικής και εκτελεστικής επιτροπής της.

Ειδικότερα, ο κ. Χαράλαμπος Σιγανός, μέχρι σήμερα Διευθύνων Σύμβουλος του Νέου ΤΤ, ορίζεται Γενικός Διευθυντής Εργασιών, Τεχνολογίας και Οργάνωσης του Ομίλου της Eurobank και μέλος της Διοικητικής Επιτροπής και της Εκτελεστικής Επιτροπής αυτής.

Ο κ. Σιγανός ανέλαβε τη θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου του Νέου ΤΤ τον Ιανουάριο του 2013, ενώ προηγουμένως κατείχε τη θέση του Εκτελεστικού Αντιπροέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου Ελλάδος Α.Τ.Ε. («ΤΤ») και παράλληλα του Προέδρου σε διάφορες θυγατρικές του.

Eντάχθηκε στο ΤΤ το 2010 ως Γενικός Διευθυντής Επενδυτικής Τραπεζικής και Θυγατρικών.