A- A+
ΟΑΕΔ: Νέο πρόγραμμα επιδότησης μισθού με 450 ευρώ το μήνα για ένα έτος σε 10.000 ανέργους
Ένα νέο πρόγραμμα επιδότησης του μισθού 10.000 ανέργων, οι οποίοι θα προσληφθούν σε επιχειρήσεις που πληρούν συγκεκριμένες προϋποθέσεις, θα «τρέξει» τον Ιανουάριου ο ΟΑΕΔ. Στα 450 ευρώ το μήνα η επιδότηση.

Σύμφωνα με τη σχετική υπουργική απόφαση τον ερχόμενο μήνα ο ΟΑΕΔ αναμένεται να ανακοινώσει την έναρξη της περιόδου υποβολής αιτήσεων για ένα νέο πρόγραμμα προώθησης της απασχόλησης για ανέργους ηλικίας άνω των 30 ετών.

Ειδικότερα, οι επιχειρήσεις που θα προσλάβουν ανέργους θα δικαιούνται επιδότηση 18 ευρώ την ημέρα για 25 ημέρες κάθε μήνα, επί του μισθού του εργαζομένου, ο οποίος δεν μπορεί να είναι χαμηλότερος των 586 ευρώ.

Η επιχείρηση θα πρέπει να καλύπτει δηλαδή το υπερβάλλον των 450 ευρώ ποσό του μισθού του εργαζομένου, συν τις ασφαλιστικές εισφορές επί του συνόλου του μισθού για 12 μήνες.

Οι δικαιούχοι

Δικαιούχοι θα είναι όλες οι ιδιωτικές επιχειρήσεις και γενικά εργοδότες του ιδιωτικού τομέα, με εξαίρεση κάποιους κλάδους, όπως τα κέντρα διασκέδασης.

Για να υπαχθεί μια ιδιωτική επιχείρηση στο πρόγραμμα, δεν θα πρέπει να έχει προβεί, κατά τη διάρκεια του τριμήνου πριν την αίτηση υπαγωγής στο πρόγραμμα, σε μείωση προσωπικού λόγω καταγγελίας σύμβασης εργασίας.

Σε περίπτωση απόλυσης η επιχείρηση θα πρέπει να έχει προβεί σε αντικατάσταση του μισθωτού έως την ημερομηνία υποβολής της αίτησης συμμετοχής στο πρόγραμμα.

Η ανωτέρω προϋπόθεση ισχύει και για επιχειρήσεις που δημιουργηθήκαν μετά από μεταβίβαση ή αλλαγή νομικής μορφής ή διάλυση και επαναλειτουργία στον ίδιο ή σε άλλο χώρο με το αυτό αντικείμενο δραστηριότητας.

Εξάλλου, κατά τη διάρκεια του ίδιου τριμήνου δε θα πρέπει να έχει επέλθει αλλαγή της εργασιακής σχέσης στο προσωπικό της επιχείρησης, ενώ η ίδια απαγόρευση ισχύει και μετά την ένταξη στο πρόγραμμα.