A- A+
Alpha Bank: Η μείωση της κατανάλωσης πετρελαίου θέρμανσης οφείλεται κυρίως στον καλό καιρό
Υπέρ του μέτρου εξίσωσης των φόρων στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης τάσσεται η Alpha Bank, η οποία θεωρεί ότι η μείωση της κατανάλωσης είναι αποτέλεσμα κυρίως των καλών καιρικών συνθηκών.

«Η εξίσωση του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης με τον ΕΦΚ στο πετρέλαιο κίνησης ήταν μια πράξη εξορθολογισμού στην αγορά καυσίμων, που συνέβαλε κατά κύριο λόγο στην οριστική κατάργηση του λαθρεμπορίου σε αυτόν τον τομέα» σημειώνει η τράπεζα στο εβδομαδιαίο οικονομικό δελτίο.

Σύμφωνα με τους αναλυτές της, η μείωση των εσόδων του κράτους οφείλεται στις πολύ καλές καιρικές συνθήκες και στη μείωση της ζήτησης πετρελαίου θέρμανσης για χρήση ως πετρέλαιο κίνησης, και μόνον εν μέρει στη μείωση της ζήτησης λόγω της αύξησης της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης μετά την εξίσωση των ειδικών φόρων στις δύο κατηγορίες πετρελαίου.

Όπως εξηγούν οι ίδιοι, όλοι αυτοί οι παράγοντες αποτυπώνονται και στην εξίσου δραστική μείωση του ελλείμματος στο ισοζύγιο των καυσίμων.

Αναφορικά με τις πιέσεις που ασκούνται από βουλευτές προς το υπουργείο Οικονομικών για μείωση των φόρων, η Alpha Bank τονίζει ότι η αντιμετώπιση του κοινωνικού προβλήματος της θέρμανσης των νοικοκυριών σε οικονομική δυσχέρεια δεν μπορεί να είναι η αύξηση του λαθρεμπορίου καυσίμων μέσω της μείωσης του ΕΦΚ στο πετρέλαιο.

Αντίθετα, τάσσεται υπέρ υπέρ μίας κατάλληλης κοινωνικής πολιτικής. «Η αύξηση του αριθμού των νοικοκυριών που είχαν υποβάλλει αίτηση για επίδομα θέρμανσης στα τέλη του 2013 αποδεικνύει ότι υπάρχουν πράγματι οι δυνατότητες για κάλυψη με ορθολογικό τρόπο των αναγκών των νοικοκυριών σε οικονομική δυσχέρεια» σημειώνει χαρακτηριστικά