A- A+
Εκτός τα σούπερ μάρκετ από το μέτρο συλλογής αποδείξεων το 2014 - Οι ποινές και οι εξαιρέσεις
Στην εξαίρεση των δαπανών σε σούπερ μάρκετ από το μέτρο της συλλογής αποδείξεων έχει καταλήξει το υπουργείο Οικονομικών για τη νέα χρονιά. Τι ποινές θα πληρώνουν οι φορολογούμενοι και ποιοι θα εξαιρούνται.

Το 2014 υποχρέωση συγκέντρωσης αποδείξεων λιανικής θα έχουν μόνο μισθωτοί και συνταξιούχοι, οι οποίοι θα πρέπει να συλλέγουν παραστατικά αξίας ίσης με το 10% του ακαθάριστου εισοδήματός τους έναντι 25% που ίσχυε πέρυσι, με μέγιστο ποσό τα 10.500 ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες ωστόσο, παρά τη μείωση αυτή, η συλλογή των απαραίτητων αποδείξεων γίνεται πιο δύσκολη, καθώς τη νέα χρονιά θα εξαιρεθούν οι δαπάνες που πραγματοποιούνται σε σούπερ μάρκετ.

Στόχος των αρχών είναι η στροφή των φορολογουμένων στη συλλογή αποδείξεων από επαγγελματίες που παρουσιάζουν υψηλά ποσοστά φοροδιαφυγής, όπως γιατροί, δικηγόροι, μηχανικοί, λογιστές, καθώς και επιχειρήσεις εστίασης.

Οι εξαιρέσεις

Πάντως, επειδή συγκεκριμένες κατηγορίες φορολογουμένων, όπως πχ. οι χαμηλοσυνταξιούχοι, δαπανούν το μεγαλύτερο μέρος του εισοδήματός τους σε τρόφιμα, στο υπουργείο εξετάζουν την εξαίρεσή τους από το μέτρο.

Με τον τρόπο αυτό θα αποφύγουν τα προβλεπόμενα πρόστιμα συνταξιούχοι μεγάλης ηλικίας, που εκ των πραγμάτων δεν πραγματοποιούν συναλλαγές σε ελεύθερους επαγγελματίες των προαναφερθέντων κλάδων.

Οι κατηγορίες δαπανών που θα μετρούν, αλλά και οι εξαιρέσεις που θα ισχύουν για τη συλλογή αποδείξεων, θα οριστικοποιηθούν τις επόμενες ημέρες με απόφαση του υπουργείου Οικονομικών.

Έκπτωση και πρόστιμο

Το ανώτερο ποσό αποδείξεων που πρέπει να συγκεντρωθεί ανέρχεται σε 10.500 ευρώ. Με τον τρόπο αυτό οι φορολογούμενοι:

  • Θα κερδίσουν έκπτωση στο φόρο που θα πληρώσουν έως και 2.100 ευρώ.
  • Θα γλυτώσουν πρόστιμο 22% επί της αξίας των αποδείξεων που δε συγκέντρωσαν

Αναλυτικότερα οι φορολογούμενοι με βάση το εισόδημά τους θα πρέπει να συγκεντρώνουν αποδείξεις ως εξής: