A- A+
Εκπνέει η προθεσμία για τα τέλη ΙΧ - Παράταση (;) ανάλογα με τις ουρές - Οι άτοκες δόσεις
Απλήρωτα είχαν αφήσει μέχρι τα Χριστούγεννα τα τέλη κυκλοφορίας του 2014 έξι στους δέκα ιδιοκτήτες ΙΧ, τρεις μόλις εργάσιμες ημέρες πριν τη λήξη της σχετικής προθεσμίας. Τα οφέλη της πληρωμής με κάρτα.

Σύμφωνα με στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ), μέχρι και την περασμένη Τρίτη από τους συνολικά 5,5 υπόχρεους, είχαν πληρώσει τα τέλη μόλις 2 εκατ. ιδιοκτήτες ΙΧ.

Το πρόστιμο σε περίπτωση μη πληρωμής ισούται με το ύψος των τελών κυκλοφορίας. Δηλαδή οι εκπρόθεσμες πληρωμές ισοδυναμούν με διπλασιασμό του τέλους.

Την Παρασκευή σχηματίστηκαν ουρές σε αρκετά υποκαταστήματα τραπεζών, ενώ το ίδιο αναμένεται να συμβεί και τις δύο τελευταίες εργάσιμες ημέρες του έτους, τη Δευτέρα και την Τρίτη.

Αν και από το υπουργείο Οικονομικών τηρούν σιγήν ιχθύος για το ενδεχόμενο να δοθεί παράταση, δεν αποκλείεται να δοθεί ένα χρονικό περιθώριο το πολύ μίας εβδομάδας στους φορολογούμενους για την εμπρόθεσμη τακτοποίηση της οφειλής τους.

Οι τρόποι πληρωμής

Από πέρυσι τα τέλη κυκλοφορίας καταβάλλονται μόνο στις τράπεζες και στα ΕΛΤΑ, καθώς έχει καταργηθεί η πληρωμή τους στην εφορία, όπως και η αποστολή του σχετικού σήματος.

Οι κάτοχοι ΙΧ θα πρέπει να μεταβούν στην ιστοσελίδα της ΓΓΠΣ και με την εισαγωγή του ΑΦΜ και του αριθμού κυκλοφορίας του οχήματός τους θα βρουν το ποσό και την ταυτότητα πληρωμής.

Σημειώνεται ότι οι τράπεζες παρέχουν μέσω των ηλεκτρονικών τους συστημάτων τη δυνατότητα αυτόματης εισαγωγής των στοιχείων και της ταυτότητας πληρωμής, με την εισαγωγή του ΑΦΜ και του αριθμού κυκλοφορίας στα προβλεπόμενα πεδία.

Αναλυτικότερα, τα τέλη κυκλοφορίας μπορούν να πληρωθούν με τους ακόλουθους τρόπους:

α) Τραπεζικά καταστήματα

β) Μέσω internet στην υπηρεσία e-banking

γ) Μέσω τηλεφώνου στην υπηρεσία phone banking

δ) Μέσω των portal πληρωμών που λειτουργούν οι τράπεζες (www.easypay.gr, www.livepay.gr, www.simplepay.gr)

ε) Μέσω των ΕΛΤΑ

Οι άτοκες δόσεις

Η πληρωμή εκτός από τη χρέωση καταθετικού λογαριασμού και τα μετρητά στην περίπτωση του τραπεζικού γκισέ και των ΕΛΤΑ, μπορεί να γίνει και με την πιστωτική κάρτα, εφόσον υπάρχει διαθέσιμο όριο.

Οι τράπεζες για μία ακόμη χρονιά δίνουν τη δυνατότητα στους κατόχους των πιστωτικών τους καρτών να επιμερίσουν το σχετικό έξοδο σε έως έξι δόσεις και να μεταθέσουν την πληρωμή είτε της πρώτης δόσης ή του συνόλου του τέλους, εάν επιλεγεί η εφάπαξ πληρωμή του, έως και 1,5 μήνα αργότερα.

Σύμφωνα με όσα έχουν ανακοινώσει οι τράπεζες, παρέχεται η δυνατότητα εξόφλησης σε έως και 6 άτοκες δόσεις, εφόσον γίνει χρήση των πιστωτικών τους καρτών. Συγκεκριμένα:

Καθυστέρηση 1,5 μήνα

Εξάλλου, πολύ σημαντικό ρόλο παίζει η ημερομηνία που θα επιλεγεί για την πληρωμή των τελών με την κάρτα. Μία λάθος κίνηση μπορεί να στοιχίσει ...την έναρξη της αποπληρωμής έως και ενάμιση μήνα νωρίτερα.

Η εντολή πληρωμής θα πρέπει να δοθεί την αμέσως επόμενη ημέρα έκδοσης του λογαριασμού του Δεκεμβρίου. Με τον τρόπο αυτό η πρώτη δόση ή το σύνολο των τελών θα πληρωθεί 15 ημέρες μετά την έκδοση του λογαριασμού του Ιανουαρίου.

Για παράδειγμα, εάν ο λογαριασμός εκδίδεται στις 26 Δεκεμβρίου και η εντολή πληρωμής δοθεί μεταξύ 27 και 31 Δεκεμβρίου, η ημερομηνία εξόφλησης θα κινηθεί περί τις 15 Φεβρουαρίου.

Εάν όμως η εντολή δοθεί νωρίτερα, πχ. στις 24 Δεκεμβρίου και περάσει στο λογαριασμό του Δεκεμβρίου, η πληρωμή θα γίνει περί τις 15 Ιανουαρίου, δηλαδή ένα μήνα νωρίτερα.