A- A+
Στα 1.500 ευρώ αυξάνεται το ακατάσχετο σε λογαριασμούς μισθοδοσίας για οφειλές στο Δημόσιο
Την αύξηση του ακατάσχετου μισθών και συντάξεων για οφειλές στο δημόσιο από τα 1.000 ευρώ στα 1.500 ευρώ, αποφάσισε η κυβέρνηση, σε σύσκεψη υπό την προεδρία του πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά.

Εκτός από την αύξηση του ορίου για κατασχέσεις από λογαριασμούς μισθοδοσίας / σύνταξης, αποφασίστηκε η προστασία των μισθοδοτικών λογαριασμών από την κατάσχεση να διευρυνθεί χρονικά από το ένα 24ωρο στη μία εβδομάδα.

Επιπλέον, με νομοθετική ρύθμιση που θα καταθέσει το υπουργείο Οικονομικών δεν θα γίνονται πλέον κατασχέσεις για οφειλές έως 500 ευρώ από 300 ευρώ σήμερα.

Εξάλλου, κατά τη σύσκεψη αποφασίστηκε η επιτάχυνση της διαδικασίας ελέγχου για τα εμβάσματα της τριετίας 2009-2011, καθώς και των διαφόρων λιστών που έχουν περιέλθει στις ελεγκτικές αρχές της χώρας βάσει της διεθνούς συνεργασίας.

Τι ισχύει για κατασχέσεις

Υπενθυμίζεται ότι το περασμένο καλοκαίρι η κυβέρνηση προχώρησε στην αύξηση του ακατάσχετου ορίου και για τα χρέη προς ιδιώτες, επίσης κατά 50% στα 1.500 ευρώ.

Ειδικότερα, απαιτήσεις του οφειλέτη από καταθέσεις σε πιστωτικά ιδρύματα είναι ακατάσχετες έως του ποσού των 1.500 ευρώ για ατομικό τραπεζικό λογαριασμό και 2.000 ευρώ για κοινό τραπεζικό λογαριασμό.

Με δήλωση του καταθέτη προς ένα εκ των πιστωτικών ιδρυμάτων προσδιορίζεται ο λογαριασμός για τον οποίο θα ισχύει το ακατάσχετο.