A- A+
Θεοχάρης: Κατασχέσεις ακινήτων σε ένα χρόνο, όχι σε τρεις μήνες για οφειλές στο δημόσιο
Καθησυχαστικός σε σχέση με τις κατασχέσεις ακινήτων εμφανίστηκε ο γγ Δημοσίων Εσόδων Χάρης Θεοχάρης σε νέα του συνέντευξη, τονίζοντας ότι «ο κόσμος δεν πρέπει να φοβάται».

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Mega υποστήριξε αναφορικά με τις κατασχέσεις ακινήτων, ότι «σ’ ένα τρίμηνο δε θα παίρνουμε σπίτια. Αυτό το πράγμα δεν υπάρχει».

Όπως εξήγησε ο ίδιος, σε περιπτώσεις χρεών προς το δημόσιο, «κατάσχεση δεν σου παίρνει το σπίτι, η κατάσχεση σε εμποδίζει να πουλήσεις το σπίτι πριν εξοφλήσεις το χρέος σου προς την εφορία».

Και πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει περίπτωση να περάσει λιγότερο από ένας χρόνος πριν γίνει πλειστηριασμός του ακινήτου του οφειλέτη.

Οι νέες διατάξεις

Η κοινοποίηση ατομικής ειδοποίησης, προ αναγκαστικής εκτέλεσης, για πρώτη φορά προβλέπεται νομοθετικά ότι αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση για την λήψη μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης κατά της ακίνητης περιουσίας του οφειλέτη.

Εξάλλου, με τη νέα νομοθεσία απλοποιείται σε σχέση με το υφιστάμενο σύστημα η διαδικασία της βεβαίωσης και της είσπραξης οφειλών.

Ειδικότερα, δίδεται για πρώτη φορά στην οφειλέτη, επί οικειοθελούς συμμόρφωσης, να επιλέγει ο ίδιος, μεταξύ περισσοτέρων χρεών του, πιο θα εξοφληθεί, ενώ έως την παρούσα τη σειρά αυτή καθόριζε η φορολογική αρχή.

Μείωση προστίμων

Εν τω μεταξύ, στη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας ανακοίνωσε αλλαγές στην επίμαχο παράγραφο 6 του άρθρου 7 για τα πρόστιμα σε όσους έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο.

Ο υπουργός άλλαξε τις διατυπώσεις του άρθρου και τις αντικατέστησε με τις διατυπώσεις του Κώδικα που ψηφίστηκε από τη Βουλή τον Ιούνιο, προκειμένου να μην εμφανίζεται ότι πρόκειται για ρυθμίσεις με διαφορετικό περιεχόμενο.

Με άλλη νομοτεχνική βελτίωση ορίζει ότι η επιβολή του προστίμου 10% επί της οφειλής θα γίνεται 6 μήνες μετά τη λήξη πληρωμής της οφειλής έναντι 2 μηνών που προβλεπόταν αρχικώς και ότι το πρόστιμο θα επιβάλλεται μόνο για φορολογικές οφειλές προς το δημόσιο και όχι για άλλες παραβάσεις (π.χ. πολεοδομικά πρόστιμα).