A- A+
Τυποποιημένα εργαλεία για τη ρύθμιση δανείων από το 2015 - Το νέο πλαίσιο
Νέα αναβολή παίρνει η εφαρμογή τυποποιημένων κανόνων για τη ρύθμιση των «κόκκινων» δανείων, καθώς όπως ανακοινώθηκε το νέο πλαίσιο θα δοκιμαστεί στην πράξη από το 2015. Τι θα αλλάξει.

Όπως ανακοίνωσε στη Βουλή ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζιδάκης, το υπό σύσταση Κυβερνητικό Συμβούλιο Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους θα αναλάβει την κατάρτιση ενός νέου μόνιμου πλαισίου για τα δάνεια που βρίσκονται σε καθυστέρηση.

Στο νέο Συμβούλιο θα συμμετέχουν οι υπουργοί Οικονομικών, Ανάπτυξης, Δικαιοσύνης και Εργασίας. Μεταξύ άλλων το Συμβούλιο θα ορίσει τις αρχές του «συνεργάσιμου δανειολήπτη» και των ετήσιων δαπανών διαβίωσης.

Παράλληλα η Τράπεζα της Ελλάδος θα εκδώσει Κώδικα Δεοντολογίας για τον τρόπο διαχείρισης των «κόκκινων» δανείων, που θα περιλαμβάνει ενιαίες διατάξεις αξιολόγησης κινδύνου, δυνατότητες αποπληρωμής των χρεών, τρόπους επικοινωνίας με τους δανειολήπτες κλπ.

Έτοιμα εργαλεία

Στο μόνιμο αυτό πλαίσιο, αναβαθμισμένος θα είναι ο ρόλος του Συνηγόρου του Καταναλωτή, ο οποίος θα διαμεσολαβεί με σκοπό τη ρύθμιση μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Με τον τρόπο αυτό θα υπάρχουν κανόνες για την εξωδικαστική ρύθμιση των χρεών, οι οποίοι θα παρέχουν προστασία στην α΄ κατοικία και σε δανειολήπτες που πραγματικά δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να πληρώσουν τις δόσεις τους.

Σε τέτοιες περιπτώσεις θα υπάρχουν τυποποιημένα εργαλεία ρυθμίσεων, που θα προσαρμόζονται σε κάθε περίπτωση προβληματικού δανείου, με στόχο να γίνει το συντομότερο δυνατό ενήμερο.

Με τον τρόπο αυτό θα επιταχύνεται η διαδικασία των ρυθμίσεων και ως τελευταίο καταφύγιο για το δανειολήπτη θα λειτουργεί ο νόμος Κατσέλη και η δικαστική συνδρομή για την τακτοποίηση τραπεζικών χρεών.