A- A+
Marketwatch: Πιθανό το GRexit με ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση - Απροετοίμαστες οι αγορές
Την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ χαρακτηρίζει ως το μεγαλύτερο πιθανό σοκ για τις αγορές το 2014 το Marketwatch. Αύξηση πιθανοτήτων με ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία. Απροετοίμαστοι οι επενδυτές.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα που υπογράφει ο οικονομικός αναλυτής Matthew Lynn, το πιο πιθανό σοκ για τις αγορές είναι κάτι για το οποίο οι επενδυτές έχουν σταματήσει να ανησυχούν: Η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, «πράγματι, υπήρξε πληθώρα προβλέψεων πως η Ελλάδα θα εγκαταλείψει την ευρωζώνη το 2011 και 2012. Κάτι τέτοιο δε συνέβη ποτέ. Αντ’ αυτού, πραγματοποιήθηκε ένα μετριοπαθές ''κούρεμα'' χρέους, με την ελληνική οικονομία να παραμένει βυθισμένη επί χρόνια σε ύφεση».

Σύμφωνα με τον ίδιο, «οι αγορές πλέον έχουν διαγράψει τον φόβο ενός Grexit, την θέση του οποίου πήραν οι ελπίδες για Greekcovery». Προσθέτει όμως πως «στην πραγματικότητα το Grexit δεν ακυρώθηκε ποτέ, απλώς αναβλήθηκε».

ΣΥΡΙΖΑ και ευρώ

Ο οικονομικός αναλυτής σημειώνει ότι η αριστερή παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ που έχει επανειλημμένως απορρίψει τους όρους του ελληνικού μνημονίου δείχνει να προηγείται στις τελευταίες δημοσκοπήσεις.

Αν έρθει στην εξουσία, προσθέτει, θα κληθεί να αναμετρηθεί με την τρόικα, καθώς την άνοιξη αναμένεται νέα συμφωνία με τους δανειστές. «Μπορεί τότε λοιπόν να αποφασίσει να φύγει από το ευρώ, ειδικά αν η Γερμανία κρατήσει σκληρή στάση» εκτιμά ο Lynn.

«Ως εκ τούτου, το Grexit δεν έχει ακόμα ακυρωθεί , έχει απλώς αναβληθεί. Και αν συμβεί, θα είναι το γεγονός εκείνο που θα έβρισκε τελείως απροετοίμαστες τις αγορές», καταλήγει το άρθρο.