A- A+
Τελειώνει ο χρόνος για τέλη ΙΧ – Άτοκες και περίοδος χάριτος
Λιγότερες από 15 ημέρες έμειναν για την εξόφληση των τελών κυκλοφορίας του 2014, καθώς λήγει στις 31/12 η προθεσμία πληρωμής τους, μέσω των τραπεζών και των ΕΛΤΑ. Οι άτοκες δόσεις.

Οι τράπεζες για μία ακόμη χρονιά δίνουν τη δυνατότητα στους κατόχους των πιστωτικών τους καρτών να επιμερίσουν το σχετικό έξοδο σε έως έξι δόσεις και να μεταθέσουν την πληρωμή είτε της πρώτης δόσης ή του συνόλου του τέλους, εάν επιλεγεί η εφάπαξ πληρωμή του, έως και 1,5 μήνα αργότερα.

Οι τρόποι πληρωμής

Η πληρωμή με την κάρτα μπορεί να γίνει είτε μέσω των καταστημάτων των τραπεζών ή ηλεκτρονικά μέσω των εναλλακτικών δικτύων πληρωμών (e-banking, phone banking, mobile banking και portal πληρωμών).

Εξάλλου, υπάρχει η δυνατότητα πληρωμής και με μετρητά ή με απευθείας χρέωση ενός καταθετικού λογαριασμού. Στην περίπτωση αυτοί βέβαια δεν υπάρχει η δυνατότητα αποπληρωμής σε άτοκες δόσεις.

Καλό θα ήταν πάντως οι ιδιοκτήτες ΙΧ πριν την επίσκεψη στην τράπεζα ή τα ΕΛΤΑ να έχουν μαζί τους την ταυτότητα πληρωμής των τελών τους και τον αριθμό κυκλοφορίας του οχήματός τους.

Οι άτοκες δόσεις

Σύμφωνα με όσα έχουν ανακοινώσει οι τράπεζες, παρέχεται η δυνατότητα εξόφλησης σε έως και 6 άτοκες δόσεις, εφόσον γίνει χρήση των πιστωτικών τους καρτών. Συγκεκριμένα:

Το «κλειδί» της ημερομηνίας

Πολύ προσεκτικοί θα πρέπει να είναι οι κάτοχοι των πιστωτικών καρτών για την ημέρα που θα επιλέξουν να πληρώσουν τα τέλη, καθώς μία λάθος κίνηση μπορεί να τους στοιχίσει την έναρξη της αποπληρωμής έως και ενάμιση μήνα νωρίτερα.

Η εντολή πληρωμής θα πρέπει να δοθεί την αμέσως επόμενη ημέρα έκδοσης του λογαριασμού του Δεκεμβρίου. Με τον τρόπο αυτό η πρώτη δόση ή το σύνολο των τελών θα πληρωθεί 15 ημέρες μετά την έκδοση του λογαριασμού του Ιανουαρίου.

Για παράδειγμα, εάν ο λογαριασμός εκδίδεται στις 26 Δεκεμβρίου και η εντολή πληρωμής δοθεί μεταξύ 27 και 31 Δεκεμβρίου, η ημερομηνία εξόφλησης θα κινηθεί περί τις 15 Φεβρουαρίου.

Εάν όμως η εντολή δοθεί νωρίτερα, πχ. στις 24 Δεκεμβρίου και περάσει στο λογαριασμό του Δεκεμβρίου, η πληρωμή θα γίνει περί τις 15 Ιανουαρίου, δηλαδή ένα μήνα νωρίτερα.