A- A+
Αλμούνια: Δεν υπάρχει περίπτωση «κουρέματος» καταθέσεων κάτω από τις 100.000 ευρώ
Ανακοίνωση για την ασφάλεια των καταθέσεων αναγκάστηκε να εκδώσει ο Ευρωπαίος Επίτροπος Χουακίν Αλμούνια, μετά τις διαστάσεις που πήρε η απάντησή του σε επερώτηση Έλληνα Ευρωβουλευτή.

Σε αυτήν δινόταν η εντύπωση ότι η προστασία των καταθέσεων έως και τις 100.000 ευρώ εξαρτάται από την πολιτική που ακολουθεί κάθε κράτος - μέλος της ΕΕ και ως εκ τούτου και αυτές δε θα πρέπει να θεωρούνται 100% διασφαλισμένες.

«Δεν υπάρχει αυτήν τη στιγμή κίνδυνος για τις καταθέσεις κάτω των 100.000 ευρώ» τόνισε ο Α. Κολομπανί, εκπρόσωπος τύπου του κ. Αλμούνια.

Σύμφωνα με τον ίδιο, «οι καταθέσεις εξαιρούνται από το πεδίο εφαρμογής της κατανομής του βάρους. Αυτό σημαίνει ότι δεν απαιτείται καμία συνεισφορά από τυχόν καταθέσεις, ασφαλισμένες ή ανασφάλιστες, σε περίπτωση κρατικής στήριξης μιας τράπεζας».

Ο κ. Κολομπανί σημείωσε ότι οι υποχρεώσεις για την κατανομή του βάρους βάσει των κανόνων της ΕΕ περί κρατικής στήριξης αφορούν αποκλειστικά τους μετόχους και τους ομολογιούχους κατώτερης εξασφάλισης».

Το νέο καθεστώς

Αναφορικά με τις συζητήσεις που διεξάγονται για το νέο πλαίσιο για τις τραπεζικές διασώσεις με συμμετοχή και των ιδιωτών (bail-in), «η πρόταση που εξετάζεται για το bail-in των τραπεζών (Bank Recovery and Resolution - BRRD) ορίζει με σαφήνεια ότι οι αποκαλούμενες καλυμμένες τοποθετήσεις, δηλαδή οι καταθέσεις κάτω των 100.000 ευρώ που εξασφαλίζονται από το Σχήμα Εγγύησης Καταθέσεων (DGS) αποκλείονται από το εργαλείο bail-in (Άρθρο 38)».

Κατά συνέπεια, οι καταθέτες που έχουν τέτοιες καταθέσεις δεν θα πρέπει να υποστούν ποτέ ζημίες. Αντιθέτως, οι ζημίες θα βαρύνουν το σύστημα εγγύησης καταθέσεων - μέχρι το ποσό των καλυμμένων καταθέσεων (Άρθρο 99).

Επίσης, αναφέρει πως είναι αδύνατον να χρησιμοποιηθούν στο bail-in καλυμμένες καταθέσεις προτού τεθεί σε ισχύ η οδηγία BRR, καθώς θα αποτελούσε παραβίαση της υπάρχουσας οδηγίας DGS που εξασφαλίζει την προστασία των καταθέσεων μέχρι το ποσό των 100.000 ευρώ από τα τέλη του 2010 κι έπειτα σε όλα τα κράτη μέλη (Άρθρο 7 της οδηγίας DGS).