A- A+
Προβόπουλος: Καμία περίπτωση «κουρέματος» καταθέσεων στο προβλεπτό μέλλον
Κατηγορηματικός ότι δεν υπάρχει περίπτωση «κουρέματος» καταθέσεων στο προβλεπτό μέλλον ήταν ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιώργος Προβόπουλος σε συνάντηση με την ΟΤΟΕ.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ομοσπονδίας των τραπεζοϋπαλλήλων, ο κ. Προβόπουλος υποστήριξε ότι δεν υπάρχει περίπτωση να γίνει «κούρεμα» καταθέσεων στο προβλεπτό μέλλον.

Όπως εξήγησε ο κεντρικός τραπεζίτης, οι τράπεζες δεν έχουν χρησιμοποιήσει ακόμα σημαντικά κεφαλαιακά αποθέματα και θα δημιουργήσουν και άλλα από την πώληση δραστηριοτήτων τους που δεν είναι αμιγώς τραπεζικές, επιτυγχάνοντας έτσι ένα σημαντικό και ταυτόχρονα αναγκαίο «μάζεμα».

Εξάλλου, πρόσθεσε ότι τα προγράμματα αναδιάρθρωσης των τραπεζών θα «δείξουν» τις νέες κεφαλαιακές τους ανάγκες, οι οποίες σε κάθε περίπτωση θα καλυφθούν, γιατί υπάρχει ικανοποιητικό «μαξιλάρι» αδιάθετων κεφαλαίων.

Αναδιάρθρωση συστήματος

Σύμφωνα με τον κ. Προβόπουλο, η γιγαντιαία συγχώνευση τραπεζών δίνει τη δυνατότητα στο τραπεζικό σύστημα «να μαζευτεί» με ομαλό τρόπο, χωρίς αναταράξεις στα θέματα που αφορούν στους εργαζόμενους και οι επιμέρους στρατηγικές των τραπεζών επιβεβαιώνουν αυτήν τη διαπίστωση.

Ειδικότερα, θεωρεί ότι οι τράπεζες έχουν ήδη ξεπεράσει τις βασικές δυσκολίες, αφού η χρηματοπιστωτική σταθερότητα αποκαθίσταται σταδιακά, καθώς και η εμπιστοσύνη των Ελλήνων καταθετών και των Ξένων επενδυτών, γεγονός που αποτελεί σημαντικό επίτευγμα.

Το πρόβλημα που πρέπει να επιλύσουν οι τράπεζες, σύμφωνα με το διοικητή, είναι οι αυξημένες επισφάλειες, γεγονός που θα τους επιτρέψει μεγαλύτερη ελευθερία κινήσεων στα θέματα χρηματοδότησης που θα αρχίσουν να εξομαλύνονται μέσα στο 2014.

Στήριξη αγοράς

Σύμφωνα με τον κεντρικό τραπεζίτη, μια ουσιαστική συμβολή των τραπεζών στην οικονομική ανάπτυξη θα ήταν να αναλάβουν πρωτοβουλίες και να βοηθήσουν στην αναδιάρθρωση κλάδων της οικονομίας (αξιοποιώντας τη δική τους εμπειρία), έτσι ώστε να υπάρξει υγιής επανεκκίνηση σε παραγωγικούς τομείς.

«Η περιορισμένη πιστωτική επέκταση δεν είναι μόνο ελληνικό, αλλά πανευρωπαϊκό φαινόμενο, γιατί υπάρχει ακόμα αυξημένος πιστωτικός κίνδυνος, αλλά στη χώρα μας η ψυχολογία θα αλλάξει και θα κινηθεί σε θετική κατεύθυνση, όταν αρχίσει να ανεβαίνει το ΑΕΠ» τόνισε ο κ. Προβόπουλος.

Αναφορικά με την εξυγίανση τριών ακόμη συνεταιριστικών τραπεζών, υπογράμμισε ότι τα χρονικά περιθώρια από την Τράπεζα Ελλάδος εξαντλήθηκαν.

Συμπλήρωσε ωστόσο ότι οι καταθέσεις σ’ αυτές τις τράπεζες διασφαλίστηκαν απόλυτα και οι διαδικασίες που αφορούν στους εργαζόμενους θα εξελιχθούν ομαλά.

Τόνισε πάντως ότι σε κάθε περίπτωση οι συνεταιριστικές τράπεζες πρέπει να λειτουργούν με τραπεζικά κριτήρια.

Επίσης δήλωσε ότι η Τράπεζα της Ελλάδος έχει καταθέσει προτάσεις στο Υπουργείο Οικονομικών, προκειμένου να τροποποιηθεί το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας και διοίκησης των συνεταιριστικών τραπεζών.