A- A+
Δεκαετής αποκλεισμός από το τραπεζικό σύστημα για όσους χρωστούν στην εφορία
Με δεκαετή αποκλεισμό από το τραπεζικό σύστημα θα τιμωρούνται όσοι έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το δημόσιο, τις οποίες δεν διακανονίζουν. Τι λέει η νέα εγκύκλιος.

Αυτό σημαίνει ότι όσοι δε ρυθμίζουν τις οφειλές θα αναγκάζονται να ζουν στην ...παρανομία, καθώς δε θα μπορούν να έχουν ούτε καταθετικό λογαριασμό!

Σύμφωνα με τη σχετική εγκύκλιο, κάθε οφειλή που καταχωρείται στα βιβλία των ανεπίδεκτων είσπραξης, θα χαρακτηρίζει για χρονικό διάστημα δέκα ετών από τη λήξη του έτους μέσα στο οποίο έγινε η καταχώριση, τον οφειλέτη.

Συγκεκριμένα, για αυτό το διάστημα:

Πρώτον, αναστέλλεται αυτοδίκαια η παραγραφή της οφειλής,

Δεύτερον, δεν χορηγείται στον οφειλέτη και σε όλα τα συνυπόχρεα πρόσωπα αποδεικτικό φορολογικής ενημερότητας για οποιαδήποτε αιτία.

Τρίτον, δεν χορηγείται στον οφειλέτη και σε όλα τα συνυπόχρεα πρόσωπα άλλο προβλεπόμενο από τον νόμο πιστοποιητικό για μεταβίβαση περιουσιακών στοιχείων, εκτός αν πρόκειται για εκποίηση περιουσιακών στοιχείων, το προϊόν των οποίων θα διατεθεί για την εξόφληση του δημοσίου.

Τέταρτον, δεσμεύονται στο σύνολό τους οι τραπεζικοί και επενδυτικοί λογαριασμοί του οφειλέτη και των συνυπόχρεων

Να σημειωθεί ότι οφειλή που έχει καταχωρισθεί στο ειδικό βιβλίο ανεπίδεκτων είσπραξης διαγράφεται από το βιβλίο αυτό και επαναχαρακτηρίζεται ως εισπράξιμη, εάν πριν από την παραγραφή της διαπιστωθεί ότι υπάρχει ή αποκτήθηκε από τον οφειλέτη ή συνυπόχρεο πρόσωπο περιουσιακό στοιχείο που καθιστά δυνατή τη μερική ή ολική εξόφληση της οφειλής.